MEĐUNARODNO PRIZNANJE – Film o pleterničkim Ramcima dobio glavnu nagradu na festivalu u Rumunjskoj

Datum objave: 18. 8. 2016. | Kategorija: Kultura

snapshot

PLETERNICA/ZAGREB – Dokumentarni film HRT-a pod nazivom „Ramci negdje drugdje” koji  sniman 2015 godine u Pleternici i Sulkovcima i govori o doseljavanju i životu ljudi iz doline rijeke Rame u Slavoniju dobio je glavnu nagradu na Međunarodnom festivalu u mjestu Zlatna u Rumunjskoj.

Film je ostvaren uz vrijednu suradnju KUD Zavičajno društvo Rama, Pleternica,  a autorska ekipa su  urednik Programa predajne i običajne kulture Aleksej Pavlovsky i redatelj Ivo Kuzmanić koji ujedno potpisuju scenarij te snimatelji Branko Cahun i Tomislav Trumbetaš, montažer Damir Čučić, autor glazbe Samuel Sacher i producent Mate Letica.. U polusatnoj filmskoj priči gledatelji se upoznaju s Ramcima koji su krajem 1960-ih godina doseljavali  u Slavoniju, pa tako i u Požešku kotlinu, nakon potapanja doline rijeke Rame, zbog gradnje hidrocentrale. Sa sobom su donijeli svoje navike, mentalitet i običaje koje i dalje, unatoč dobroj prilagodbi novom kraju, čuvaju kao dio svog identiteta.

rama

U filmu sudjeluje 30- tak članica i članova KUD-a Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, a Hrvatska televizija premijerno ga je emitirala 3. prosinca 2015. godine te nakon toga nekoliko puta reprizirala na trećem i četvrtom programu.  “Kroz film se prikazuju život i običaji Ramaca, njihove pjesme, plesovi i sviranje drevnih instrumenata kao što su diple i gusle, a obuhvaćeni su i običaji i jela nekadašnjeg zavičaja,” rekao je predsjednik KUD “Rama” Jure Vidakušić. Nagradu će autori filma preuzeti 21. kolovoza u Rumunjskoj, a Pleterničani pripremaju slavlje za snimateljsku i uredničku ekipu kako bi obilježili dobivanje nagrade.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. P/ hrt.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn