MEĐUNARODNO NATJECANJE U KUHANJU BRUDETA ZA NOVINARE – Požežanin Vladimir Protić osvojio 1. mjesto i šampionski pehar

Datum objave: 16. 4. 2025. | Kategorija: Lifestyle

OTOK KRK / ŠILO – Na 14. Otvorenom kupu Hrvatske u kuhanju brudeta za novinare održanom na otoku Krku, požeški novinar Vladimir Protić pripremio je šampionski brudet.

Na otoku Krku u mjestu Šilo, općina Dobrinj koja je bila pokrovitelj cjelokupnog natjecanja održano je 14. Otvoreni kup Hrvatske u kuhanju brudeta za novinare na kojemu su sudjelovale ekipe novinara iz 6 susjednih država. “To je duga tradicija u kojoj uglavnom gastro novinari kuhaju brudet od bijele morske ribe, škampa i školjki, dok se na kontinentu natječu u kuhanju gulaša od divlje svinje. Nekoliko takvih natjecanja u kuhanju gulaša održavalo se u Kutjevu, Orahovici i Trenkovu u Slavoniji, te u Lici i Gorskom kotaru. Sve se održava u organizaciji Primorskog jedra i Vladimir Jurića, novinara iz Rijeke te domaćih Turističkih zajednica i Vrbničkih vinara, pojašnjava nam Vladimir Protić, urednik Tjednika Kronika požeško-slavonska.

Natječe se, kaže, dugi niz godina na prvenstvu Hrvatske. “Plasman sam izborio na regionalnom natjecanju u Kutjevu prije 15 godina, ali i na Europskom prvenstvu u kuhanju za novinare gdje nastupa i znatno više ekipa iz europskih država, te naših susjeda iz BiH i Srbije. Iako mi je prije nekoliko godina bilo prvi puta da sam kuhao brudet s morskom ribom, imam jedan šampionat i jedno drugo mjesto na Fišijadi u Požegi i Belišću, pomalo sam usavršio da pogodim ukus kakav Primorci vole, jer su u žiriju domaći kuhari, ribari i gastronomi,” dodaje.

Za brudet su sve potrebno dobili s riječke ribarnice. A evo i pravi šampionski recept:”Ovaj puta sam kuhao potpuno neopterećen, dobio sam pet vrsta morske bijele ribe, škampe i tri vrste školjki, koje smo sami i čistili u moru. Kapulu ili crveni luk sam strpljivo pirjao na maslinovom ulju čitav sat, što nije lako jer se kuha u kotlićima na vatri od drva. Dodao malo bijelog luka češnjaka, sjeckane rajčice i ribane mrkve te nastavio pirjati. Bijelu ribu, škampe i školjke se dodaje zadnjih pola sata kuhanja, doda sjeckanog peršinovog lista i zalijeva se bijelim vinom, mi smo imali vrbničku žlahtinu, autohtono vino otoka Krka i Vrbnika. Ja sam još dodao i malo Kajenskog crvenog papra. Po opisu komisije moj brudet je osim dobro kuhane ribe imao dosta gustoće koju sam dobio od pirjanog povrća i malo poseban ljutkasti okus koji mi je dao Kajenski crveni papar, što ostali takmičari nisu stavljali. Tako sam dobio pobjednički brudet i medalju i pehar za šampiona,” rekao je urednik Kronike, te dodao da je prije svečane večere tu večer pripremio pladnjeve s kulenovim sekama koje su svi pohvalili.

TEKST: S. P./V. P.                FOTO: Vladimir Protić

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn