MEĐUNARODNI SUSRET POŽEGA 2019 – Povijesne postrojbe iz četiri europske države gosti Trenkovih pandura

Datum objave: 08. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U povodu 270.obljetnice smrti Franje baruna Trenka, požeška Povijesna postrojba Trenkovi panduri bila je domaćin i organizator jednodnevnog Međunarodnog susreta povijesnih postrojbi „Požega 2019.“

Sudionike susreta primio je u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Darko Puljašić koji je izrazio dobrodošlicu gostima te zahvalio na uspješnom čuvanju i prezentiranju dijela bogate vojne povijesti ovih i drugih prostora.

U sklopu međunarodnog susreta u prostorijama Gospodarske komore u Požegi predavanje su održali povjesničari Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, dr. sc. Alexander Buczynski (tema “The Adventurous Life of Baron Francis Trenck”), dr. sc. Vedran Klaužer (“53. pukovnija u Prvom svjetskom ratu”), te dr.sc Juraj Balić (“General Laudon, pandurski zapovjednik”).

Položeni su vijenci za poginule hrvatske branitelje na  Trgu 123. brigade, te kod spomen ploče  Trenku  u Cehovskoj  ulici u Požegi, a u sklopu susreta povijesne postrojbe iz Njemačke, Češke, Mađarske, Bosne i Hercegovine sa svojim domaćinima obišli su dvorac Franje baruna Trenka  u  Trenkovu, te cistercitske podrume Kutjeva dd gdje je prema legendi boravio Franjo Trenk.

TEKST: S.P/ J.T.       FOTO: D. Mirković

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn