MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA U POŽEŠKOJ KNJIŽNICI – Zaljubljenici u knjigu koji svojom ljubavlju čine promjene

Datum objave: 04. 12. 2018. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradska knjižnica i čitaonica Požega u prostoru Čitaonice organizirala je svečano obilježavanje Međunarodnog dana volontera na kojemu su istaknuti svi volonterski angažmani iz programa knjižnice u 2018. godini. Mrežu volontera Gradske knjižnice i čitaonice Požega prepoznao je i Volonterski centar Osijek pa je tako požeškoj knjižnici zasluženo pripala ovogodišnja volonterska nagrada za najbolji primjer uključivanja volontera u rad ustanove.

Promovirajući značaj knjige i čitanja volontiralo je 39 osoba. Jednokratno je u Noći knjige volontiralo 34 volontera, učenici i profesorice- suradnice knjižnice iz Ekonomske škole, Gimnazije u Požegi i Katoličke Gimnazije u Požegi, a kroz cijelu godinu, svoj entuzijazam i slobodno vrijeme u knjigu i knjižničarstvo uložilo je pet volonterki.

“Gradska knjižnica ima razvijenu mrežu volontera koji volontiraju, što jednokratno, što kroz cijelu godinu i to od 2015. godine kada smo počeli razvijati volonterski program. Stoga želimo istaknuti sve pojedinačne, posebne volonterske angažmane i darivati osobe koje su volontirale. U kreiranju ovog događaja željeli smo da se čuje imenom i prezimenom osoba koja cijelu godinu, svaki tjedan volontira u knjižničnim stacionarima, na knjižničnim programima, ali i da se istaknu jednokratni angažmani koje imamo najviše kod mladih ljudi, srednjoškolaca koji u velikom broju volontiraju uz naš program u Noći knjige,” pojasnila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandra Šutalo.

Posebno je značajan rad volontera u knjižničnim stacionarima u općinama Velikoj, Kaptolu i Jakšiću. U knjižničnim stacionarima volontiraju osobe na poslovima pomoćnog knjižničara – rad s korisnicima, posuđivanje građe, upisivanje korisnika i bez volontera ne bi bilo ni knjižnične usluge u tim našim općinama jer su knjižnični stacionari upravo tako ustrojeni. Stacionari su naime nastali suradnjom knjižnice i Općina i već po dogovoru i planu u njima su trebali raditi volonteri. Od njihovog nastanka, od jeseni 2015. godine do danas, konstantno imamo tamo volontere. To su angažmani koji u pravilu traju od 6 mjeseci do godinu dana, volonteri se izmjenjuju, ali nije bilo prekida knjižnične usluge u tim područjima,” naglasila je ravnateljica Šutalo.

U knjižničnom stacionaru u Jakšiću trenutno volontira Kristina Bulaja, u Velikoj volontira Laura Samardžić, a u Kaptolu Kristina Rupert, tri mlade osobe koje svoju ljubav prema knjizi usmjeravaju na dobrobit cijele zajednice, baš kao i knjižnične volonterke u knjižničnim programima, pedagoginja Manuela Zima Čevapović koja vodi program za umirovljenike “Čitam. Učim. Družim se” u požeškoj knjižnici i Sanja Musil koja volontira u Čitateljskom klubu u kaptolačkom stacionaru. No, upravo ta ljubav temelj je svake volonterske aktivnosti u knjižnici, a strast prema čitanju odlika je svakog tko je na prigodnoj svečanosti izašao “pod svjetla reflektora” kako bi mu djelatnici knjižnice stisnuli ruku i zahvalili simboličnim darom te crvenom ružom. Prigodnim riječima zahvalio je svima i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

“Danas je uistinu privilegija biti požeški gradonačelnik. Čestitam i zahvaljujem svima, volonterima, vrijednoj ravnateljici i djelatnicima knjižnice. Požega se doista ima čime ponositi i ima što pokazati. Ovo je primjer koji se može prenijeti i na sve druge ustanove. Zadovoljstvo je vidjeti vas u tolikom broju i nadam se kako ćemo uskoro u knjižnici imati prave prostore za ovakva druženja. Vjerujem kako će 2019. godine biti kraj radova u novim prostorima knjižnice, a 2020 otvorenje nakon čega će ovako vrijednih aktivnosti zasigurno biti i više,” rekao je gradonačelnik Puljašić. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa sv. Lovro iz Požege, a cijeli program šarmantno i sa stilom ( naravno volonterski 🙂 ) , odradila je radijska voditeljica Marijana Sabljak.

Međunarodni dan volontera obilježava se svake godine 5. prosinca i to od 1985. godine kada ga je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda. Radi se o međunarodnom danu dobrovoljnog rada s ciljem ekonomskog i društvenog napretka. Cilj obilježavanja je istaknuti sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivijim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn