MEĐUNARODNI DAN PLESA U POŽEGI – Moramo plesati!

Datum objave: 23. 4. 2015. | Kategorija: Kultura

DSC05735

POŽEGA – Zahvaljujući Plesnoj radionici Ilijane Lončar 15. godinu zaredom   Međunarodni dan plesa, 29. travnja , obilježava se i u Požegi. Ove godine pripremljen je dvodnevni program s izložbom, profesionalnom predstavom i već poznatim projektom “Go out and dance” koji sve plesače, ljubitelje plesa i lijepog pokreta poziva na zajedničko druženje izvan plesnih i kazališnih dvorana, najavila je na konferenciji za novinare Ilijana Lončar.

Međunarodni dan plesa u svijetu se slavi od 1982. godine, u Hrvatskoj od 1999. godine, a ove godine bit će obilježen u 15 hrvatskih gradova među kojima je i Požega. Ipak, požeško obilježavanje sasvim je posebno jer u sklopu programa, uz autorsku izložbu Mladen Božičkovića koji unazad dvije i pol godine, kao službeni fotograf prati Plesnu radionicu na svim plesnim manifestacijama, bit će izvedena i predstava u kojoj pleše ovogodišnji autor hrvatske poruke za Međunarodni dan plesa Branko Banković. “Izložba će biti otvorena 28. travnja u 19,30 sati, a  nakon izložbe slijedi profesionalna predstava Studija za suvremeni ples”Pokretač”. Predstava je to čija je koreografkinja Aleksandra Janeva Imfeld nominirana za nagradu  Hrvatskog glumišta, a sam Studio za suvremeni ples koji je najdugovječniji profesionalni ansambl u Hrvatskoj, osvojio 2014. godine upravo nagradu Hrvatskog glumišta pri čemu sam, kao prezenter za plesnu umjetnost imala čast i osobno im uručiti nagradu. Uz to, hrvatsku poruku koja će se čitati u svim gradovima i na kazališnim scenama i na otvorenom uz Međunarodni dan plesa pisao je Branko Banković, plesač, koreograf i plesni pedagog koji će upravo s predstavom “Pokret-ač” gostovati u Požegi,” kaže Ilijana.

DSC05736

Izložba fotografija Mladena Božičkovića predstavit će 42 fotografije koje je, kako ističe sam autor, bilo vrlo teško odabrati iz cijelog opusa. “Vrlo mi je drago što sam prvu  samostalnu izložbu plesnih fotografija napravio upravo ovdje u Požegi jer Ilijana mi je pružila prvi put priliku da se susretnem s plesom.  Naime, fotografija je jedna specifična vrsta umjetnosti u kojoj nije uključena samo jedna kategorija već više njih i poznavatelj jedne kategorije, ne mora nužno biti dobar u drugoj. Ples je jedna od najzahtjevnijih kategorija jer ima puno vanjskih faktora koji utječu na konačni rezultat – koliko je koreografija poznata fotografu, koliko je fotograf vrstan improvizator, koliko svjetlo igra ulogu te sve ostale tehničke i vantehničke stvari koje kada složite dobijete  niz fotografija. Od tog niza, uspjeli smo pripremiti za požešku publiku 42 fotografije za koje vjerujemo da su najkvalitetnije,” naglasio je Mladen. Izložba će, kako ističe Ilijana, biti ponuđena Hrvatskom saboru kulture čija je članica Plesna radionica, kako bi fotografije stigle i do šire javnosti. “Kako ove godine slavimo 15 godina rada, Hrvatski sabor  kulture omogućava nam malu proslavu pred svim članicama sabora, tako da ćemo već 6. lipnja prezentirati ovu izložbu u Velikoj Gorici,” dodala je Ilijana.

Dan nakon otvorenja izložbe i  predstave “Pokret-ač”, 29. travnja kada se obilježava Međunarodni dan plesa diljem svijeta, Plesna radionica  upriličit će program koji su započeli prošle godine s Nomadskom plesnom akademijom pod nazivom “Go out and dance”. “Ove godine plesat ćemo na terasi Kazališne kavane, a očekujemo preko 300 djece plesače. Cilj ovog projekta je da plesače “izvučemo” iz dvorana van, da pokažemo kako je ples dio šire društvene javnosti i kako je ples u svima nama iako ga neki ne prakticiraju. Zahvalila bih i kolegicama koje se bave plesom Marini Mihelčić, Marijani Verčej Živanović i  Ines Jandroković koje su pomogle pri realizaciji ovog projekta,” naglasila je Ilijana.

Ulaznica za predstavu “Pokret-ač” još ima i to po cijeni od 20 kuna, a mogu se nabaviti prije same predstave 28. travnja. “Voljeli bih da gledalište bude puno jer plesni umjetnici koji nam dolaze doista to zaslužuju. Studio za suvremeni ples ima dugu i bogatu tradiciju, a ovo nije njihovo prvo gostovanje u Požegi. Pokrovitelji vog vrhunskog plesnog događaja su Grad Požega i Požeško-slavonska županija  te Ministarstvo kulture. Dođite, očekujemo vas!” poziva Ilijana.

10

A na užitak u plesu poziva i hrvatska poruka autora Branka Bankovića u kojoj, između ostalog stoji: “Ples je drevna i uzvišena umjetnost koja ne poznaje granice, emotivna i imaginativna, čini nas slobodnima. Ples govori univerzalnim jezikom. Plesačevo tijelo ulazi u dijalog s gledateljem, stvara svijet zajedničkih preokupacija, žudnji, mijenja prag osjetilnosti. Svjedoci smo vremena u kojemu je osjećaj ljudske solidarnosti izgubljen te postaje sve više stranim. Kako ples dopušta biti izvan paradigme u kojoj živimo, imamo tu privilegiju plesom bez izgovorene riječi, govoriti snažnije od ostalih. Zato, kako kaže i Pina Bausch: MORAMO PLESATI.”

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S.Pok/arhiv

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn