MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U POŽEGI – U znaku požeške muzejske brijačnice

Datum objave: 18. 5. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Muzejska brijačnica, njene tajne i podsjećanje na dio bogate povijesti požeških obrtnika središnji je program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Požegi

Obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja kojem je tema “Muzeji, održivost, dobrobit” započelo je 17. svibnja predavanjem dr. sc. Ivice Samarđića, ravnatelja javne ustanove za zaštićena područja Požeško-slavonske županije pod nazivom “Zaštita prirode u Požeškoj kotlini i slavonskom gorju” u prostoru Požeška kuće. Središnji program održan je danas i to u prostoru Muzejske brijačnice na Trgu Svetog Trojstva.

Naime, Gradski muzej Požega u okviru svojih ativnosti ima i Muzejsku brijačnicu, projekt pod nazivom “Ajmo (se) brijat” čiji je cilj spasiti od zaborava stari brijački obrt u Požegi, ali i interijer stare brijačnice iz 1910. godine smještene na središnjem trgu koja je došla u muzejske ruke.

Uz otkrivanje tajni muzejske brijačnice i izložbu fotografija Kluba čitatelja vlastitie prošlosti pod nazivom “Tko te šiša”, posjetitelji, posebice oni najmlađi, upoznali su se s segmentom bogate požeške poduzetničke povijesti. Svi koji navrate u večernjim satima imat će mogućnost fotografiranja s bricom za zajednički video “Fotografija prošlosti za video budućnosti”.

TEKST: S. P.                        FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn