MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U POŽEGI – Simbolično i kreativno, u očekivanju novog stalnog postava

Datum objave: 17. 5. 2024. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U subotu, 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja s temom „Muzeji za edukaciju i istraživanje“. S obzirom na to da Gradski muzej Požega uskoro otvara svoj novi stalni postav ove će godine simbolično obilježiti Međunarodni dan muzeja performansima kojima će predstaviti temeljni slogan muzeja – Muzej, dobra navika!

Na taj dan muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

S obzirom na to da Gradski muzej Požega uskoro otvara svoj novi stalni postav ove ćemo godine simbolično obilježiti Međunarodni dan muzeja – osmišljena su 2 performansa koji za cilj imaju unijeti propitkivanja u život naše zajednice.

Performansi će se odvijati u subotu 18. svibnja od 10 do 11 sati na javnim površinama (Šetališna zona, Trg Sv. Trojstva, Trg Sv. Terezije) gdje je velika frekvencija ljudi, a izvodit će ih učenici požeške Gimnazije Niko Mihaljević, Jura Milevoj, Josip Jakovac, Marko Špoler, Nina Čamak, Petra Lovrić, Marta Malvić, Ana Idlbek, članovi izvannastavnih aktivnosti KRUG-a, Muzejsko – galerijske grupe i Mladih knjižničara.

Performansi će na kretivan način publici predstaviti jedan od slogana novog stalnog postava “Od mora do gora” i temeljni slogan muzeja – “Muzej, dobra navika!”

TEKST: S. Pok                 FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn