MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U POŽEGI – Barokni trg kao kulturni krajolik, igralište i sajmište

Datum objave: 18. 5. 2016. | Kategorija: Kultura

DSC07249

POŽEGA – Gradski muzej u Požegi obilježio je Međunarodni dan muzeja programom koji je na otvorenom prostoru okupio mlade i starije Požežane u radosti igre. Poznati uzvik “Ajmo!” koji potiče i poziva na djelovanje višestruko je s užitkom iskorišten. Otvoreni prostor baroknog središnjeg Trga sv. Trojstva bio je pri tom prava lokacija kako bi se označila i ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja – kulturni krajolik, koji se danas prepoznaje u različitim oblicima ali ponajprije kao “mjesto” identiteta.     

Muzeji u Hrvatskoj i u svijetu obilježavaju 18. svibnja Međunarodni dan muzeja čija je uloga potaknuti muzeje da se okreću temama koje omogućuju novo sagledavanje njihove uloge u zajednici, ali i da otkrivaju nove načine djelovanja. Gradski muzej Požega dao je svoj doprinos obilježavanju programom koji prati  upravu tu osnovnu ulogu Međunarodnog dana muzeja.

Nadahnuti koloritom i pričom koju je Požežanima darivala gostujuća etno izložba dječjih igračaka iz hrvatske baštine pod nazivom “Ajmo se igrat”, požeški muzealci pretvorili su prostor urbanog sivog pločnika ispred muzeja u dječje  igralište iz nekog sada već “muzejskog vremena” –  uz sajam igračaka kakve su se rado premetale po rukama današnjih baka i djedova, osvanule su ponovo školice, gumi-gumi i vijače. Dobar crijep koji u školici leti i sleti baš kako treba, opet je bio na visokoj cijeni, vijača je fijukala kroz zrak, a i poneki odrasliji  nisu odoljeli izazovu da konačno klincima i klincezama pokažu “što su oni radili kad nije bilo kompjutora i mobitela”. I baš kao nekada, nakon dobre igre- dobra večera – kruha, masti i pekmeza, Ajmo opet!

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn