MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U NOVOJ GRADIŠKI – Promocija zbirke „Raspjevani oroz“ i etnografska izložba

Datum objave: 15. 5. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Želeći sačuvati dio zaštićene nacionalne nematerijalne kulturne baštine i ukazati na trajnu vrijednost i aktualnost slavonskog bećarca, Gradski muzej Nova Gradiška povodom Međunarodnog dana muzeja, u četvrtak, 16.svibnja u 19.30, organizira zanimljivo događanje-promociju zbirke deseteračkih dvostihova i sasvim posebnu etnografsku izložbu s autorskim potpisom profesorice Vesne Kolić Klikić, muzejske savjetnice.

Međunarodni dan muzeja koji kulturno umjetničko galerijski prostori diljem svijeta obilježavaju 18.svibnja, dan ranije, u četvrtak, 16.svibnja, na poseban će način biti obilježen u Gradskom muzeju Nova Gradiška. Želeći sačuvati dio zaštićene nacionalne kulturne baštine i ukazati na trajnu vrijednost i aktualnost slavonskog bećarca, jedinstvenog napjeva koji je od studenog 2011.godine na reprezentativnoj UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine, muzej će, poklonicima kulture i tradicije, predstaviti „Raspjevanog oroza“ i priču pod nazivom „To je bilo dosadinje“, autorice profesorice Vesne Kolić Klikić, muzejske savjetnice.

Riječ je o zanimljivoj zbirci od dvije tisuće deseteračkih stihova koji se pjevaju u melodiji bećarca, drumarca, svatovca i pokladarca, prikupljenih, zapisanih i kroz povijest pjevanih najvećim dijelom u novogradiškom i nešto malo u požeškom i novljanskom kraju, što je i teren koji već godinama, stručno, etnografski „obrađuje“ autorica. Stihovi tiskani u „Raspjevanom orozu“ većinom su nastali krajem 19. i tijekom 20.stoljeća i na sebi svojstven način, uz prepoznaljivi humor, porugu i lascivnost, oslikavaju život Slavonije.

Promociju zbirke pratit će i jednako zanimljiva etnografska izložba „To je bilo dosadinje“-prezentacija svatovskih likova iz prošlih stoljeća, uz rekonstrukciju sobe-kućara, priređene za mladence, a muzejsku večer kulture i tradicije nastupom će obogatiti i brojni folkloraši- pjevačka skupina HKUD-a „Trenk“, KUD-a „Vrbje“, „Matija Antun Relković“ Davor, „Drežnik“, „Batrina“ i grupa svirača KUD-a „Rešetari“.

TEKST: S. Tarbuk FOTO: S. Tarbuk/ plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn