MATIJEVO U NOVOJ KAPELI – Tradicija sajmovanja duga više od dva stoljeća

Datum objave: 23. 2. 2020. | Kategorija: Susreti

NOVA KAPELA – S ciljem čuvanja sajamske tradicije duge više od dva stoljeća, mještani Nove Kapele čekaju vas u ponedjeljak, 24.veljače, na Matijevu, velikom godišnjem robnom i stočnom sajmu. Dobro došli!

Iako crkva, posljednjih 50-ak godina zaštitnika stolara, tesara, krojača, mesara, slastičara i kovača, slavi u mjesecu svibnju, Sveti Matija u novokapelačkoj je tradiciji neodvojiv od veljače i stoljetnog običaja sajmovanja. U to ime, unatoč datumskim izmjenama, pa i činjenici kako je u slavonskim selima sve manje stoke, mještani Nove Kapele u ponedjeljak će, 24.veljače, organizirati Matijevo.Da se ne zaboravi i spasi od zaborava. Riječ je o nadaleko poznatom velikom godišnjem robnom i stočnom sajmu koji je više od dva stoljeća, upisan u kalendar sajamskih manifestacija.

Idealna je to prilika za sve zainteresirane izlagače, majstore starih zanata, stočare i poljoprivrednike da svojim doprinosom sačuvaju vrijednost tradicije, predstave proizvode, pa i nešto zarade. Na Matijevo se, znaju svi oni koji navrate, uz autohtone slavonske rukotvorine, ručne radove, sepete, pletene korpe, može pronaći i sitna i krupna stoka, poljoprivredni strojevi, domaće voće i povrće, pa i nešto fino za pojesti, jer, osim trgovanja, sajam je i prigoda za ugodne susrete i druženja, razmjenu iskustava, razgovore o sjetvi, poticajima i svakodnevnom životu.

Navratite i provjerite, domaćini vas s dobrodošlicom čekaju u ponedjeljak, 24.veljače. Propustite li Matijevo, nova sajamska prilika čeka na ljeto, uz blagdan Svete Klare, kada mještani Nove Kapele proslavljaju Dan Općine.

TEKST: S. T.       FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn