MATICA HRVATSKA POŽEGA – Dani Matice hrvatske u Požegi od 5. veljače do 21. ožujka

Datum objave: 03. 2. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U organizaciji Ogranaka Matice hrvatske u Požegi od 5. veljače do 21. ožujka održat će se niz kulturnih zbivanja kojima će biti obilježeni Dani Matice hrvatske u Požegi. Višednevni program ispunjen je predavanjima, književnim susretima te promocijama, koje će se održavati na nekoliko požeških lokacija.

Petu godinu od svoje obnove Ogranak Matice hrvatske u Požegi organizira ovu manifestaciju koja je tako postala tradicionalna. Ovogodišnji program počet će 5. veljače promocijom časopisa “Vijenac” u 18, 30 sati u prostoru Hrvatske gospodarske komore. Ljubavna poezija Lane Derkač i Davora Šalata na programu je 12. veljače u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega.

Potom, 21. veljače održat će se predstavljanje zanimljive knjige “(Ne)poznati Hrvati” Tomislava Matića u Velikoj županijskoj vijećnici.U knjizi (Ne)poznati Hrvati  čak je 150 priča o ljudima iz bliže ili dalje hrvatske prošlosti za koje malo tko zna, a koji su svojim radom, iznimnošću i trudom, ali i pokojom zabavnom anegdotom zaslužili da ih zauvijek pamtimo. Osobe poput Zlate Bartal, poznate kao Teta Vegeta ili Josipa Grižanića koji je usred Sabora bana Khuena Héderváryja udario nogom u stražnjicu, što mu je donijelo zatvorsku kaznu, ali i srebrnu čizmu, dar hrvatskih političara te Tome Skalice, slavonskog pustolova koji je lovio kitove u Tihom oceanu, tragao za zlatom u Kaliforniji i Australiji te uživao pod palmama Havaja, a ušao je u povijest kao prvi poznati Hrvat koji je oplovio svijet.

Još jedna vrijedna promocija u sklopu Dana Matice hrvatske održat će se u Gradskom kazalištu Požega. Riječ je o prvom Matičinom izdanju dramskih tekstova Mire Gavrana, petnaest odabranih komedija nastalih proteklih dvadesetak godina. Komedije su popraćene pogovorom Sanje Nikčević, popisima autorovih premijera i objavljenih kazališnih tekstova te opsežnom biografijom. Uz druge edukativne sadržaje, program Dana Matice hrvatske u Požegi bit će zatvoren monodramom “Ispit savijesti” Roberta Kurbaše koja će se održati u Dvorani sv. Terezije Avilske.

TEKST: S. Pok      FOTO: MH Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn