MATICA HRVATSKA NOVA GRADIŠKA – Svečanost riječi uz 150. godišnjicu rođenja A.G. Matoša

Datum objave: 16. 6. 2023. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Na rođendan, imendan i 150.godišnjicu rođenja jednog od naših najboljih književnika, novelista, esejista, feljtonista, humorista, kozera, kritičara i polemičara koji je nacionalnu književnost usmjerio europskim strujanjima, novogradiški ogranak Matice hrvatske organizirao je književnu večer pod nazivom “Umoran već stigo domu svojem” u čast Antunu Gustavu Matošu

Članovi novogradiškog ogranka Matice hrvatske, jednog od nacionalno najaktivnijih, 13. lipnja, na imendan i uz 150. godišnjicu rođenja velikana hrvatske književnosti, i istinskog “majstora riječi “, Antuna Gustava Matoša, organizirali su jedinstvenu književnu večer pod nazivom “Umoran već stigo domu svojem” . Bila je to prigoda da se brojni štovatelji hrvatske književne riječi kojom je Matoš maestralno baratao u svojim djelima, podsjete ali i upoznaju s ovim svestranim umjetnikom- novelistom, esejistom, feljtonistom, humoristom, kozerom, kritičarem i polemičarem koji je nacionalnu književnost usmjerio europskim strujanjima i čije su misli i ideje aktualni i danas.

Matoševu večer biranim je riječima otvorila predsjednica Matičinog ogranka, profesorica Vjekoslava Bagarić, podsjećajući kako o književnikovoj suvremenosti i svevremenosti govore njegova promišljanja, kritičarsko pero koje je svjedočilo vremenu, povijesnom i političkom, jeziku, Domovini, literaturi. ” Izuzetno talentiran, nadaren, svestran umjetnik koji je ostavio dubok trag u hrvatskoj književnosti i ujedno začetnik hrvatske moderne, najmanje što zaslužuje uz ovako veliku i vrijednu obljetnicu je književna večer.”, rekla je, između ostalog, profesorica Bagarić.

Svečanost riječi i hrvatskog jezika sjajnim su interpretacijama uveličali učenici novogradiške Gimnazije Jure Šimunić, Niko Jakirčević i Toni Svitlanović, kojima se u kazivanju stihova pridružio i Zrinko Kapetanić, dok su glazbeni dio ovog iznimnog događanja, pjesmom upotpunili članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Graničar” iz Nove Gradiške.

Matoševu večer emotivnim je crticama iz književnikovog života u Beogradu, zaključila Dragica Vidmar, dugogodišnja predsjednica novogradiškog ogranka Matice i profesorica hrvatskog jezika u mirovini.

TEKST: S. T.     FOTO:cajtung.com

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn