MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA – “Kolekcionar” sa zbirkom kakve se ne bi postidio ni Rambo

Datum objave: 08. 8. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Policijski službenici  PU požeško-slavonske pretragom obiteljske kuće 71- godišnjaka na području Brestovca pronašli su veliku količinu nelegalnih ubojitih sredstava. Jedna je to od najvećih zapljena oružja na požeško-slavonskom području u ovoj godini, rečeno je na konferenciji za novinare koju su održali policijski službenik za odnose s javnošću Goran Matijević i predstavnik voditelja Odjela za obradu kriminaliteta Tihomir Srnović.

Policijski službenici tijekom vikenda dovršili su istraživanje nad 71-godišnjakom koji je zatečen u Požegi i kod kojeg je pronađen pištolj i 11 komada streljiva. Nakon toga, zbog sumnje da isti nelegalno posjeduje ubojita sredstva izvršena je pretraga obiteljske kuće i drugih prostorija koje isti koristi na području općine Brestovac. Tom prilikom pronađeno je 3450 komada raznog streljiva, 8 komada automatskih i poluautomatskih pušaka raznih kalibara, 3 pištolja raznih kalibara, jedna ručno rađena kubura, 6 komada ručnih bombi m-75, 3 komada trotilskih metaka 200 grama, 1 protupješačka mina PMA-2, 10 upaljača za PMA-2, 18 komada elektrodetonatora, 4 komada rudarskog detonatora br. 8, 20 komada upaljača ručni rad, 20 komada plastične obloge za protupješačku minu, 300 grama baruta, sporogoreći štapin, nosač upaljača i detonatora ručne bombe iz serije 8839, više komada raznih spremnika, dijelova oružja i cijev mitraljeza TV broja 17730.

Sve je izuzeto i pohranjeno do okončanja postupka, naglasio je predstavnik voditelja Odjela za obradu kriminaliteta Tihomir Srnović, a kako je riječ o nezakonitom posjedovanju, sukladno Kaznenom zakonu predviđena je kazna zatvora od tri godine. “Za napomenuti je da počinitelj nije ranije prijavljivan za kaznena djela, posebice vezana za oružje, te mu slijedi optužni prijedlog zbog pomenutog pištolja s koji je zatečen, te kaznena prijava zbog svog ostalog pronađenog oružja i ubojitih sredstava,” naglasio je Srnović.

Ovom prilikom još jednom su podsjetili kako traje akcija “Manje oružja, manje tragedija” koja omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja i sankcija.

“Tu mogućnost u prvih sedam mjeseci 2019. godine iskoristilo je ukupno 34 građana, koji su dragovoljno predali 10 komada automatskog oružja, 2 pištolja, 57 bombi i rasprskavajući sredstava i 9720 komada raznog streljiva. No, kako ima onih koji uvijek zanemaruju pozive, od početka godine 3 počinitelja su počinila kazneno djelo “Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljena oružja i eksplozivnih tvari” iz članka 331. Kaznenog zakona, dok je pet počinitelja prijavljeno za počinjene prekršaje iz zakona o nabavi i posjedovanju oružja. Jedna od počinitelja kaznenog djela bio je i vlasnik izuzetnog oružja,” zaključio je Srnović.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn