MANIFESTACIJA OŽIVLJENE POVIJESTI – Tragom Jankovića u Pakracu

Datum objave: 23. 9. 2021. | Kategorija: Susreti

PAKRAC – Treći put zaredom Pakrac je u znaku plemenite obitelji Janković i bogate povijesti. Stručni skup pod nazivom „Tragom Jankovića“ održat će se 24, rujna, a 25. rujna posjetitelje očekuje manifestacija oživljene povijesti za sve uzraste.

Ove godine po treći put u Pakracu organiziraju događanje “Tragom Jankovića” kroz koje će pokušati oživjeti povijest ove obitelji i vrijeme njihova življenja na prostoru grada. Pakračko vlastelinstvo je u posjedu obitelji Janković bilo od 1760.-1861. i u tom razdoblju je ovaj kraj znatno unaprijeđen u gospodarskom, kulturnom i društvenom pogledu – zbog čega je povijest ove obitelji duboko utkana u povijest Pakraca.

Cijelo događanje odvijat će se u jedinstvenoj i zaštićenoj kulturno – povijesnoj cjelini Dvorišta Janković iz 18.stoljeća koje je samo po sebi prekrasna kulisa, budući da je u njemu očuvano cijelo središte nekadašnjeg pakračkog vlastelinstva (obuhvaćalo je Pakrac i 36 sela oko Pakraca). Kroz glazbu, ples, kostimirana vodstva, programe za djecu i mnoga druga iznenađenja vrijedni organizatori približit će zanimljivu povijest obitelji, a samim tim i povijest Pakraca od sredine 18. do sredine 19.stoljeća.

U sklopu manifestacije 24. rujna 2021. godine održat će se i stručni skup pod nazivom „Tragom Jankovića“. Unatoč njihovom izuzetnom povijesnom značaju, još uvijek je povijest ove obitelji u Hrvatskoj nedovoljno istražena i vrlo slabo valorizirana i prezentirana. Stoga je želja organizatora rasvijetliti određene činjenice, saznati neke nove te ih prezentirati javnosti i na taj način ukazati na veliki značaj i ulogu koju je ova obitelj nekada imala. Stručni skup održat će se od 16,oo sati u Gradskoj vijećnici Pakraci te će okupiti više stručnjaka koji će izlagati o temama vezanim uz povijest i vrijeme obitavanja obitelji Janković na pakračkom prostoru. Nakon uvodnih riječi ravnateljice Osnovne glazbene škole Pakrac Alfrede Petani Grafina i ravnateljice Muzeja grada Pakraca Jelene Hihlik, svoja predavanja održat će Ivan Roth, mag. hist. art., Muzej likovnih umjetnosti, Osijek i dr. sc. Ana Šitina, Odjel za povijest umjetnosti, Zadar (Povijesni izvori o naručiteljskoj djelatnosti plemićke obitelji Janković9,Stjepan Benković, prof., OŠ Lipik (Plemićka obitelj Janković na području Grada Lipika),Daniela Perković, mag.musicol., mag.mus., Gimnazija Eugena Kumičića, Opatija (Oris glazbenih zbivanja u Slavoniji od sredine 18. do sredine 19. stoljeća), Ivana Domanović, mag.educ.hist., Gradski muzej Požega (Posljednja, dnevnik Ane Elizabete Janković) te Jelena Hihlik, dipl.pov.umj., Muzej grada Pakraca (Graditeljska aktivnost obitelji Janković na prostoru pakračkog vlastelinstva).

TEKST: S. Pok           FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn