KONJI BILI, KONJI VRANI – Natjecanje u zapregama u Novoj Gradiški, 3. lipnja

Datum objave: 01. 6. 2018. | Kategorija: Susreti

DSC03119

NOVA GRADIŠKA – Početak mjeseca lipnja u Novoj Gradiški je tradicionalno u znaku konja i natjecanja zaprega. Bit će tako i ove godine u nedjelju, 3.lipnja od 13 sati, na livadi ispred tvornice Slavnija slad, na 5.manifestaciji Konji bili konji vrani.

U organizaciji istoimene konjogojske udruge, u društvu brojnih natjecatelja, čuvara tradicije i zaljubljenika u ove plemenite životinje, prva nedjelja u lipnju u Novoj će Gradiški proći u znaku konja, svatovskih zaprega, natjecanja i tamburice-svega onoga bez čega Slavonija ne može. Sve je spremno za peto natjecanje zaprega „Konji bili koni vrani“, koje će se, kao i prethodnih godina, odvijati na livadi ispred tvornice Slavonija slad. Riječ je o priči koju već godinama prepoznaju konjogojci iz cijele Hrvatske, baš kao i zaljubljenici u narodnu baštinu, jer, manifestacija spaja natjecateljski s bogatim kulturno zabavnim programom. Sve „starta“ u 13 sati, postrojavanjem svatovskih zaprega koje će, gizdajući se, proći kroz centar grada, a onda, zahvaljujući oštrom oku sudaca, zaraditi ili ne, i titulu najljepših.

DSC03135

Uz ocjenjivanje svatovskih zaprega, natjecatelje očekuje još i utakmica kola, teklićko jahanje, te kombinirana utakmica čunjeva i čvrstih prepreka za fijakere maratonce u jednopregu i dvopregu, a sve ostale, uz dobre, slavonske zalogaje, osvježavajuće napitke i zajedničko druženje koje će završiti koncertom Miroslava Škore i domaćeg Jocker banda. Organizatori, članovi udruge Konji bili konji vrani ove će se godine, još više potruditi oko prezentacije ljepote i plemenitosti konja, ugošćujući ekipu udruge Nobiles de Croatia, koja će nas, plešući uz baroknu glazbu na prekrasnim primjercima frizijske i lipicanske pasmine, na kratko odvesti u vremena u kojima je konj bio najveće blago. Riječ je o jedinstvenoj udruzi stvorenoj s plemenitim ciljem oživljavanja dvoraca i perivoja , ekipi koja, koristeći dresuru i raskošne kostime, priča priču o nekim davnim, zaboravljenim prošlim vremenima.Vidimo se u nedjelju, 3.lipnja od 13 sati na livadi ispred tvornice Slavonija slad, na manifestaciji „Konji bili konji vrani“.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn