LZD VILA VELEBITA POŽEGA – Slavonski umjetnici u srcu Europe!

Datum objave: 18. 4. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Ličko zavičajno društvo “Vila Velebita” tri umjetničke slike iz svog fundusa uspit će Predstavništvu Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu. Slike Željka Radmirovića, Branimira Pešuta i Željke Perković nastale su u sklopu kultnih Likovnih kolonija VV, a bit će izložene tri godine u službenim prostorijama slavonskog ureda.

Ovu hvale vrijednu inicijativu predstavili su zamjenik požeško-slavonske županice i član Upravnog odbora Društva Ferdinand Troha i predsjednik LZD “Vila Velebita” dr. Josip Fajdić. “Rad umjetnika Slavonije, Baranje i Srijema bit će tako vidljiv i široj javnosti izvan granica domovine. Ured u Bruxellesu je ured pet slavonskih županija gdje, nastupajući organizirano u samom srcu Europe, nastojimo naše slavonske interese jasnije artikulirati. Ured je tranzitan, dolaze nam mnogi i vjerujem da će sada svi koji dođu ured ne samo uspješno obaviti svoje poslovne aktivnosti već i uživati u umjetničkom dojmu. Stoga zahvaljujem predsjedniku Društva dr. Josipu Fajdiću i cijelom Društvu što su nam ustupili ove radove.” naglasio je zamjenik Troha.

“S oduševljenjem i velikom radošću prihvatili smo inicijativu da se taj službeni prostor kao sjedište pet županija opremi i umjetničnikim djelima iz našeg fundusa. Umjetnost stoluje kao spiritus movens svih tih kulturnih događanja u LZD Vila Velebita. Ovdje je i glazbne umjetnost, likovna umjetnost, bavimo se izdvačkom djelatnošću, jer svake godine izdamo po jednu knjigu. To je nešto što nas kao Društvo pozicionira u kulturnom životu grada na najvišoj razini. Ova djela radovi su slikara s protekle kolonije. Svake godine, treći vikend u rujnu imamo Likovnu koloniju i tada nam dolaze slikari od Zagreba do Iloka, 25 do 30 slikara. I to je najveći kulturni, likovni događaj u ovom dijelu Hrvatske u to vrijeme i Požega tada “procvjeta” slikarima koju slikaju u “ateljeu bez krova”, na otvorenom i te radove daruju Vili Velebita.” pojasnio je dr. Fajdić.

Za Slavonski ured odabrani su iz bogatog fundusa “Ruralni požeški motiv” u tehnici akvarela autora Branimira Pešuta iz Slavonskog Broda, ulje na platnu “Konteplacija” poznatog požeškog likovnog umjetnika Željka Radmirovića te akvarel “Požeške vedute” brodske slikarice Željke Perković. “Željeli smo koncipirati donaciju tako da budu zastupljene urbane vedute, ruralni motiv ali i apstrakcija, kontemplacijiski motivi. To su djela naših redovnih sudionika kolonija, a donose različite motive, različite izričaje” dodao je Fajdić.

Uz ovu posudbu, Vila Velebita donirat će značajan broj likovnih radova i u prigodi novoobnovljenog Gradskog muzeja. No u ljepoti likovnog izričaja sudionika kolonije požeška publika moći će uživati i ovog proljeća, od 15. svibnja u prostoru Gradske knjižnice Požega gdje će biti izložena 9. Kolektivna izložba s likovne kolonije.

TEKST: Sanja Pok                    FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn