LJEPOTA MLADOSTI I BAŠTINE – Marija Rubilović iz Gornjih Andrijevaca najljepša djevojka u narodnoj nošnji

Datum objave: 02. 3. 2023. | Kategorija: Lifestyle

SIBINJ – Ponoseći se tradicijom i svima onima koji pronose ime svoje Općine, njegujući i istovremeno promovirajući kulturnu baštinu kraja, načelnik Općine Sibinj Josip Pavić ugostio je najljepšu curu u narodnoj nošnji, Mariju Rubilović iz Gornjih Andrijevaca, ovjenčanu tom titulom na nedavno održanoj 56. Smotri Mladost i ljepota Slavonije u Starim Mikanovcima.

Da su Sibinjci ponosni Slavonci i vjerni čuvari tradicije, dobro je poznato. Baš kao i da nema straha za sutrašnjicu, jer dovoljno je mladih svjesni vrijednosti i značaja narodne baštine. Potvrdila je to i Marija Rubilović iz Gornjih Andrijevca, najljepša cura u narodnoj nošnji, ovjenčana tom titulom na nenadvno održanoj 56. Smotri Mladost i ljepota Slavonije- revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, u organizaciji KUD-a Šokadija u Starim Mikanovcima.

Riječ je o jednoj od četiri najznačajnije tradicijske manifestacije Vukovarsko-srijemske županije, priči o identitetu i kulturnoj baštini sa stažom dugim više od pola stoljeća na kojoj su sudjelovali brojne djevojke, snaše i momci iz županija u kojima se nosi i nosilo slavonsko ruho (Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke).

O najboljima, biranim prema jasno definiranim propozicijama u tri kategorije-djevojka, snaša i momak, odlučivali su “domaći” stručnjaci i etnolozi na čelu sa dugogodišnjom stručnom suradnicom mr. sc. Ljubicom Gligorević, uz koju su u prosudbenoj komisiji bile i Jasmina Jurkovic Petras, viša kustosica Gradskog muzeja Virovitica i etnolog Marino Mihalj.

Na manifestaciji čiji je cilj njegovanje i promocija kulturne baštine, čuvanje narodnih nošnji i običaja te izravna edukacija posjetitelja o vrijednostima tradicijske kulture Slavonije i hrvatskog naroda, najljepšom djevojkom proglašena je Marija Rubilović iz Gornjih Andrijevaca, koju je, tim povodom, u prostoru Općinske vijećnice primio prvi čovjek Općine Sibinj, načelnik Josip Pavić. Uz znanje i vještinu “pravilnog nošenja” slavonskog narodnog ruha, što je potvrdila i nagrada, Marija je frizerka i dobitnica brojnih stručnih priznanja, diploma i nagrada, prije svega u kategorijama avandgardnih i etno frizura kakvu je napravila i za reviju u Starim Mikanovcima, za što joj je bilo potrebno punih pet sati.

TEKST: S. Tarbuk             FOTO: fb J. Pavić / S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn