LIPANJ U PLETERNICI – Bogat i sadržajan lipanjski program ove se godine vraća u punom sjaju

Datum objave: 03. 6. 2022. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – “Lipanj u Pleternici“ ove godine bogat je zbivanjima za sve uzraste, ukuse i osjetila. U organizaciji Grada Pleternice, TZ Grada Pleternice te pleterničkih udruga pripremljeni su kulturni, tradicijski, gastronomski i sportski programi. Najavila je to gradonačelnica Marija Šarić sa suradnicima.

Kako su zadnje dvije godine donijele “blažu” verziju LIDAS-a, u skladu s epidemiološkim mjerama, ove godine vrijedni Pleterničani vraćaju se na scenu punom snagom.

“Radimo sve manifestacije koje smo naučili imati u lipnju, uz dodatne sadržaje kojima smo osnažili progam kako bi smo podigli razinu kvalitete manifestacija. Glavne sastavnice “Lipnja u Pleternici” su Festival “Cvjetići glazbe” jedini dječji tamburaški festival koji će se ove godine održati drugog vikenda u lipnju. Prva večer je večer interpretacija poznatih skladbi, a druga je autorska večer u kojima mališani pjevaju svoje prve autorske pjesme. Treći vikend je rezerviran za nadaleko poznatu Fišijadu, a potom Smotra foklora te u zadnjem lipanjskom vikendu Međunarodni konjički turnir na Hipodromu. Uz postojeće manifestacije dodali smo nove detalje poput Kupa grada Pleternice kojeg ove godine održavamo prvi put gdje ćemo okupiti na terenu naših osam nogometnih klubova. Imamo i koncert najljepših skladbi sa Šokačke rapsodije, dodatno smo osnažili i popularni Knjignik te druge društvene sadržaje koji će upotpuniti naš lipanj.” rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Udruga Pleternički Čoraci već godinama, uz potporu Grada, uspješno organizira Fišijadu. Ove godine idu i korak dalje, najavila je Anka Dobrić iz udruge. “Ove godine imamo prijavljeno oko 50 natjecatelja, a povećali smo i kilograme ribe koje ćemo ove godine ponuditi građanima jer prošle godine se pokazalo kako pripremljena količina nije dovoljna. Uz to, kažu da mi u Pleternici imamo najbolju ribu na rašljama stoga smo odlučili za ovogodišnju Fišijadu pripremiti oko 200 kilograma ribe,” rekla je Dobrić.

Smotra foklora nezaobilazan je dio lipanjskih dana, a što je ove godine pripremljeno predstavio je Renato Brankovan ispred domaćina, KUD-a Orljava Pleternica. “Ovo godine je 39. Međunarodna smotra folklora LIDAS. Održat će se 19. lipnja, a program, već tradicionalno, počinje povorkom koja kreće ispred škole u Pleternici i prolazi kroz ulice grada uz jednominutni nastup svakog kulturno-umjetničkog društva na križanju kod Gradskog parka. Potom povorka ide do Trga Bećarca gdje će se smotra održati,” rekao je Brankovan dodajući kako ove godine nastupa, uz njih kao domaćine, još 13 KUD-ova i to iz Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske,  Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, kao i dva društva iz Bosne i Hercegovine. Nakon povorke i smotre na Trgu bećarca slijedi koncert dijela orkestra s ovogodišnje Šokačke rapsodije u Lisinskom.

Posljednji lipanjski vikend u Pleternici u znaku je trodnevnog Međunarodnog konjičkog turnira koji je u ime Konjičkog kluba Pleternica najavio direktor turnira i zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić. “Pripreme za ovogodišnji turnir krenule su vrlo rano, a ove godine odradili smo i infrastrukturne zahvate te smo ostvarili jako dobar interes vozača.Imamo prijave iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država,  Luksemburga i Italije, a očekujemo prijave iz Slovenije, Mađarske, Srbije možda i iz Poljske. Ove godine turnir smo podigli na veću razinu kroz odrađenu infrastrukturu, ali i kroz plan i program rada te aktivnosti koje su pripremljene. Tako ćemo prvog dana 24. lipnja imati jedinstvenu noćnu vožnju na hipodromu, revijalnu utakmicu kojom želimo prezentirati način kako se vozi svjetski kup četveroprega.”

“Vjerujem kako će to gledateljima biti zanimljivo i atraktivno, a toga je koncert Stjepana Jeršeka Štefa. U subotu je od 10 sati maratonska vožnja na novom poligonu uz večernji koncert Zlatne doline, a u nedjelju od 10 sati je vožnja čunjeva i završnica turnira. Vjerujem da ćemo uspjeti zadovoljiti potrebe velikog dijela publike kroz sajam, igraonice i Knjignik na hipodromu. Imamo veliki broj aktivnosti od jutra do kasne večeri i pozivam ljude da dođu i vide najbolje vozače u Europi i svijetu na djelu.” rekao je Katić.

Pleternički lipanjski program kreće danas, 3. lipnja s izložbom fotografija i tradicijskog ruha Pleternice i okolice pod nazivom “Granica i Paurija”. “Želimo pokazati da promičemo naše ljude koji djeluju na ovom području, a sve pod krovnom temom bećarca kako bi osvijestili naše stanovnike o bogatstvu baštine i stavili ju u funkciju turizma – baš kako to radimo s Muzejem bećarca i kroz sve ove lipanjske sadržaje,” zaključila je gradonačelnica Šarić pozivajući sve da u lipnju posjete Pleternicu.

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn