LIKOVNO-PJESNIČKA MAPA GRADU ZA ROĐENDAN – Novogradiščani, Tomislav Petranović Rvat i Evica Kraljić udružili umjetničke snage

Datum objave: 07. 12. 2018. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – On je umjetnik bez kojeg, uz Generalića i Croatu, ne bi bilo ni čudesne hrvatske naive, ona-slikarica i pjesnikinja čija je poezija prevedena na nekoliko svjetskih jezika. Novogradiščani, Tomislav Petranović Rvat i Evica Kraljić udružili su umjetničke snage i Gradu za rođendan poklonili izložbu „U dugim kosama vjetra“.

Iako ga povjesničari smatraju jednim od najmlađih hrvatskih gradova, Nova Gradiška je , zajedno sa svojim umjetnicima, u nepuna tri stoljeća, već nekoliko puta zadužila svijet. Jer, ima nešto blagotvorno u tlu ili zraku, što rezultira kreativom. Potvrdili su to Tomislav Petranovć Rvat i Evica Kraljić, novogradiški umjetnici koji su se, u povodu obilježavanja Dana grada i blagdana Župe BZBDM, sugrađanima predstavili zajedničkom zanimljivom izložbom „U dugim kosama vjetra.“

I dok bez Petranovića, uz Generalića i Croatu, ne bi bilo ni čudesne hrvatske naive, poezija Evice Kraljić čita se na nekoliko svjetskih jezika, pjeva i oslikava. Učinio je to, na Evičine stihove, najpoznatiji novogradiški slikar za likovno pjesničku mapu izdanu 2003. godine, publici predstavljenu u Domu kulture, u slavljeničkom prosincu.

Jedinstvenu izložbu, spoj stiha i linije, boje i ritma, poezije i slikarstva, otvorila je Jelena Kovre, mag.educ.art i gradska vijećnica, a posjetitelje s bogatom umjetničkom biografijom Evice Kraljić, uz pjesnikinju osobno, upoznale ravnateljica POU M.A.Relković, profesorica Danijela Juranović i Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška.

Iako je Toma, kako ga zovu Novogradiščani, zbog bolesti i godina otvorenje izložbe propustio, prepoznatljiv rukopis slikara čija djela krase svjetske galerije, poklonike umjetnosti u novobnovljenom prostoru Doma kulture, čeka sve do 17.prosinca.

TEKST: Simonida Tarbuk         FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn