LIDAS 2019 U PLETERNICI – 37. Smotra folklora na Trgu bećarca

Datum objave: 16. 6. 2019. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Pod pokroviteljstvom Grada Pleternice i u organizaciji KUD-a Orljava, održana je 36. Smotra folklora na kojoj su nastupila kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i BiH. Članovi folklornih skupina u povorci su prošli gradskim ulicama, a po prvi puta, svoje nastupe su izveli na Trgu bećarca.

Okupljenim čuvarima tradicije dobrodošlicu je uputio predsjednik KUD-a domaćina Orljava iz Pleternice Renato Brankovan. “Dobro nam došli na ovaj prekrasni trg u Pleternici, na 37. međunarodnu smotru folklora LIDAS 2019. Hvala svim jahačima i vozačima zaprega te gostujućim kulturno-umjetničkim društvima, svima koji su došli pokazati pjesmu, ples i običaje svog kraja,” rekao je Brankovan.

Prigodnim riječima okupljene na Trgu bećarca pozdravila je i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.”Dobrodošli u Pleternicu, dobrodošli na prvi i jedini trg bećarca u svijetu. Svi vi koji ste izvadili blago iz škrinja, ponijeli svoje instrumente, pokazat ćete nam ovdje kulturu i tradiciju naroda u Hrvatskoj, hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a isto tako i drugih naroda koji žive na području Lijepe naše. Ovaj dan sigurno će ostati zabilježen kao dan u kojem je LIDAS, naša smotra folklora, prvi put preselila na ovaj trg, ostat će zapisan u našu povijest. Čuvajmo naše običaje, našu tradiciju jer to je naša obveza prema generacijama koje dolaze,” rekla je gradonačelnica Jozić.

Dobro nam došli u najljepšu županiju u Hrvatskoj, pozdravio je goste i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Dobro nam došli i na novootvoreni trg , sada to s pravom možemo reći, u najljepši grad u najljepšoj županiji! Došli ste ovdje kako bi danas predstavili svoju kulturu, ono što su nam roditelji, djedove i bake stvarali te ono što ćemo ostaviti za generacije koje dolaze. Gledajući mladost čovjek je ispunjen jer vidimo da sve više mladih žele čuvati tradiciju, zapjevati stare napjeve, zasvirati stare instrumente i žele se ponositi što žive u Hrvatskoj, na svojoj djedovini. Neka tako bude i u vremenu koje dolazi,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Bogatstvo zavičajne tradicije ove su godine u mimohodu a potom po prvi put i na pozornici na novom Trgu bećarca predstavili: KUD Orljava Pleternica, KUD Općine Tomislavgrad, KUD “Marijan Lanasović” Orubica, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, KUD “Neven” Petrijevci, KUD “Velika Mlaka” Velika Mlaka, KUD ZD Rama Pleternica, KUD “Vesela Šokadija” Gundinci, HKUD “Crnač” Široki Brijeg (BiH), KUD “Svilenka” Buk, KUD “Kuševac” Kuševac, ŽPS “Vesele Šokice” Slavonski Brod, HKUD Slavonija Jakšić i HKUD “Beli Manastir” Beli Manastir.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn