LIDAS 2019 – Otvara se širom bogata lipanjska riznica amaterskog stvaralaštva u Pleternici

Datum objave: 04. 6. 2019. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Tradicionalna pleternička manifestacija LIDAS – Lipanjski Dani Amaterskog Stvaralaštva svečano je otvorena Likovnom kolonijom na Cesti ruža i vina, održanoj 1. lipnja, a nastavlja se nizom manifestacija, koje, kako su istaknuli organizatori, tkaju kulturnu memoriju Grada Pleternice.

Glazbeni festival “Cvjetići glazbe” 8. i 9. lipnja kako je i uobičajeno, otvara širom pleterničku lipanjsku riznicu, a u dvije večeri na Stadionu malih sportova čut će se popularne no i neke nove melodije u autorskoj večeri, pisane za mlade izvođače. A potom se nastavlja niz kulturnih, zabavnih, sportskih i gastro zbivanja sve do 23. lipnja. Najavili su to na konferenciji za novinare gradonačelnica Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić i direktorica Turističke zajednice Marija Šarić.

Uz već prepoznatljive manifestacije koje su postale pleternički brend, prvi put će javnosti biti otvoren i Trg bećarca, najavila je gradonačelnica Antonija Jozić. “Kroz cijeli mjesec pripremili smo različita događanja namijenjena građanima, od najmlađih do najstarijih te svima koji će u lipnju posjetiti Pleternicu. Tu su tradicionalne manifestacije, već poznate, koje su uvijek u lipnju, a novost ove godine u okviru LIDAS-a je “Večer bećarca i gange” koja će se održati 14. lipnja na Trgu bećarca. To je manifestacija koja se provodi u sklopu prekograničnog projekta financiranog iz Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. S obzirom na to da su radovi na Trgu bećarca završeni, a jedna od aktivnosti projekta upravo je ta manifestacija, te večeri posjetit će nas naši prijatelji iz Tomislavgrada, njihova kulturno-umjetnička društva te OPG-ovi. Na zajedničkoj manifestaciji bećarca i gange predstavit će svu tradiciju, kulturu i baštinu prekograničnog područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine,” rekla je gradonačelnica Jozić.

Kako je u pripremi i tradicionalna kuharica, u sklopu večeri “Bećarca i gange” održat će se i priprema jela po tradicionalnim receptima pa će posjetitelji imati priliku kušati neka od jela koja će se naći u kuharici. Trg bećarca bit će pravo mjesto i za smotru folklora te Izložbu rukotvorina koje će se održati 16. lipnja.

U bogatstvu zbivanja teško je nešto izdvojiti, no tu je svakako Fišijada koja svake godine okupi sve veći broj natjecatelja, pa onda, posljedično i zadovoljnih posjetitelja. Fišijada će se održati 15. lipnja na Trgu Zrinskog i Frankopana, a u sklopu ove gastro manifestacije održat će se i Puzlle, igre mjesnih odbora. Trg bećarca bit će pravo mjesto i za smotru folklora te Izložbu rukotvorina koje će se održati 16. lipnja, a u dopodnevnim satima u školskoj dvorani održat će se Šahovski turnir Lidas 2019.

Za ljubitelje nogometa 18. i 19. lipnja pripremljen je Malonogometni turnir s mantinelom na stadionu malih sportova, a 22. do 23. lipnja vikend je u znaku Međunarodnog konjičkog turnira. Međunarodno natjecanje u konjičkom sportu, popraćeno je sajmom i izborom najljepše okućnice, a svake godine raste broj međunarodnih natjecatelja i posjetitelja. Svojim sugrađanima organizatori su uputili i poziv:” I ove godine birat ćemo najljepšu okućnicu na području Grada Pleternice pa i ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da prijave svoje okućnice za izbor najljepše. Mogu se prijaviti prva dva tjedna u lipnju, nakon toga izlazi komisija, a proglašenje je 23. lipnja na Konjičkom turniru,” pozvala je direktorica TZ Pleternice Marija Šarić. Ovogodišnji LIDAS okupio je brojne udruge koje će dati svoj doprinos kvalitetni i raznolikosti zbivanja, pa su pleternički domaćini opravdano uvjereni kako će se veliki broj ne samo njihovih sugrađana već i gostiju odazvati na sva lipanjska zbivanja. Više detalja o programu LIDAS-a pogledajte na tz.pleternica.hr

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn