LIDAS 2016 – 34. Smotra folklora u Pleternici: “Sve što nosite na sebi i sve što nosite u sebi, tradicija je i naslijeđe”

Datum objave: 19. 6. 2016. | Kategorija: Susreti

n

PLETERNICA – Pod pokroviteljstvom Grada Pleternice  i u organizaciji KUD-a Orljava, održana je 34. Smotra folklora na kojoj je nastupilo 13 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i BiH.Članovi folklornih skupina u povorci su prošli gradskim ulicama, a u središtu grada svaka skupina se predstavila kratkim nastupom. Zbog najavljene kiše ovogodišnji je program LIDAS-a održan u školskoj sportskoj dvorani ali to nije omelo brojne Pleterničane i njihove goste da uživaju u ljepoti izvornog folklora i koloritu nošnji.

Za bogatu smotru najzaslužniji su vrijedni domaćini koji su s razlogom ponosni i na svoj trud i na svoje ime. “Naša smotra ima dugu i bogatu tradiciju, rado nam dolaze prijatelji folkloraši i nastojimo svake godine Pleterničanima i široj publici koja nam dođe prikazati običaje i naše Panonske zone i Dinarske zone. Ove godine imamo društva iz Bosne i Hercegovine, jedno je iz Bosanske Posavine a drugo Široki Brijeg, Crnač, imamo s Dinarske zone naše Sinjane, tu su prijatelji iz Zagrebačke regije, a zastupljena je i naša Slavonija,” rekao je Goran Kovačević predsjednik KUD-a Orljava dodajući kako su u društvu, osim na uvijek dobro organiziranu smotru, ponosi i na sve brojnije članstvo, posebice mlade. “Hvala Bogu, dobro je! Općenito foklor je na nekakvim niskim granama, društva se bore s manjkom članova, a mi ih imamo, dapače bilo bi dobro da ih imamo i više jer pamtimo godine kad ih je bilo i  redimo i do 60 djece u malim skupinama. Trenutno imamo 20.tak djece, a nas odraslih ima oko 40 s tamburašima. Radimo ono što volimo i vjerujemo kako će broj članova rasti,” dodaje Kovačević.

nn

Nazočne fokloraše i brojnu publiku prigodnim riječima pozdravila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i sama, kako kaže, stara folklorašica.”Sve što nosite na sebi i sve što nosite u sebi tradicija je i naslijeđe koje su nam ostavili naši stari. To je ono što trebamo govoriti, što trebamo biti i što trebamo prenositi na generacije iza nas. I kao stara folklorašica i dugogodišnja članica KUD-a Orljava i sama sam dugi niz godina nastupala na ovoj ili nekoj drugoj pozornici i isto tako s ponosom pronosila ime svog grada i po Hrvatskoj i po Europi. Danas ste vi ovdje dragi sudionici naši dragi gosti. Budite ukras ove pozornice, pokažite što to skrivate u svojim škrinjama i što to nosite u svojim srcima. Pronosite prekrasne hrvatske narodne nošnje gdje god da jeste- u Pleternici ili na bilo kojoj drugoj smotri,” rekla je gradonačelnica Jozić.

nnn

Smotru je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Pozdravljam vas otvorenog srca i otvorene duše.Ovdje su se sastala braća, prijatelji, snaše i baje, svi dobri ljudi koji žele pokazati svoju tradiciju i kulturu. Došli ste u najljepšu županiju koja možda nije bogata onim materijalnim ali je bogata srcem i dušom. Uživat ćemo večeras u ljepoti koju smo naslijedili od predaka i koju smo posudili od nasljednika,” rekao župan Tomašević.

Uz domaćine KUD Orljava u mimohodu i na pozornici nastupili su KUD Svilenka Buk, KUD ZD Rama Pleternica, KUD Seljačka sloga Prekopakra, KUD Sesvete, KUD Podvinje, KUD Ljeskovac Vinkovci, HKUD Crnač (BIH), KUD Bijelo Brdo (BIH), KUD Sinj, KUD Šijaci Biškupci, KUD Mijat Stojanović Babina Greda i KUD Slavonija Antunovac.  Uz živopisni kolorit nošnji, narodnih običaja i tradicijskih glazbala posjetitelji su mogli uživati i u bogatoj ponudi rukotvorina i prezentaciji pleterničkih i gostujućih  udruga.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn