LD SELJAK JAKŠIĆ – 80.godišnjica postojanja obilježena svečanom sjednicom

Datum objave: 28. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

JAKŠIĆ – Članovi Lovačkog društva „Seljak“ Jakšić svečanom su sjednicom obilježili vrijednu obljetnicu- 80 godina postojanja. Bila je to prigoda za podsjećanje na prethodna desetljeća, najavu novih aktivnosti i dodjelu zahvalnica vrijednim članovima i suradnicima.

Od vremena baruna Turkovića iz Kutjeva i veleposjednika Kuševića iz Kuzmice, preko podjele lovnih površina i zakupnika, kraja drugog svjetskog rata i registracije društva, do 70.godina prošlog stoljeća, izgradnje lovačke kuće i fazanerije kao vitalnih objekata, povećanog broja članova i aktivnosti, sve do današnjih dana, iza Lovačkog društva Seljak Jakšić, dugih je 80 godina rada i aktivnog djelovanja. Lov je u Slavoniji oduvijek tradicija i velika strast, a lovci oni koji svojim aktivnostima sukreiraju život lokalne zajednice. Potvrđuje to i osam desetljeća Lovačkog društva „Seljak“ Jakšić, obljetnice obilježene svečanom sjednicom. Prvih osamdeset godina jakšićki su lovci proslavili u društvu prijatelja i suradnika, najavljujući nove planove, podvlačeći crtu pod učinjeno. A, učinjeno je, zadovoljno je ustvrdio predsjednik, Mario Hak, dosta toga.

„ Puno je aktivnosti iza nas, puno radnih akcija. Prije svega na uređenju lovačke kuće, unutrašnjih i vanjskih prostorija, terase, krovišta. Osim toga, ponosimo se činjenicom da smo u prethodne dvije godine uspjeli privući sedam , osam novih, mladih članova, koji su budućnost društva i potvrda kako će se tradicija nastaviti.“, istaknuo je, pozdravljajući brojne goste i prijatelje, predsjednik LD „Seljak“ Jakšić.

Čestitke kolegama je uputio Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, gost svečane sjednice, koristeći priliku i da lovce upozna s najnovijim aktualnostima „ iz struke“, jer, kako je rekao, prije nekoliko je dana na snagu stupio novi zakon o nabavci oružja.

„ Iako zakon starim lovcima daje malo prednosti, ima u njemu dijelova s kojima se ne slažemo, ali vidjet ćemo kako će sve izgledati u primjeni. Ono što nas također zanima je novi zakon o lovstvu koji bi se uskoro trebao naći na Saboru i koji bi trebao donijeti brojna poboljšanja. Prije svega, zakon bi konačno trebao riješiti problem naleta vozila na divljač, tu je i uvođenje lovnika kojeg će morati školovati svako društvo i koje bi, dugoročno, trebalo pomoći u podizanju lovstva na višu razinu, novost su i privatna lovišta. „, upoznao je kolege lovce, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, Budor, pozivajući ih slijedeću subotu, 3.studenoga, u Knin, na devetu središnju proslavu blagdana Svetog Huberta za cijelu Hrvatsku, na kojoj će se okupiti oko1300 lovaca iz svih dijelova zemlje.

Uz predstavnike županije Požeško slavonske, koja financijski pomaže rad lovačkog društva, županijskog lovačkog saveza, čelnog čovjeka Općine Jakšić, načelnika i lovca Ivicu Kovačevića, načelnika Općine Kaptol, Milu Pavičića, svečanoj sjednici sjednici je nazočio i gradonačelnik grada Požega, Darko Puljašić.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn