KUZMICA U DUHU ZAJEDNIŠTVA – Velika svečanost povodom obilježavanja 50. obljetnice župe sv. Kuzme i Damjana

Datum objave: 30. 9. 2018. | Kategorija: Susreti

KUZMICA – Župa sv. Kuzme i Damjana nastala je odvajanjem od župe sv.Terezije Avilske u Požegi, a osnovana je 4.siječnja 1968.godine dekretom Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu. Uz prigodni program, župljani sv.Kuzme i Damjana te susjednih naselja Dervišage, Srednjeg sela,Viškovaca i Blackog ali i mnogobrojni gosti okupili su se na proslavi zlatnog jubileja župe.

Svojim župljanima obratio se velečasni Ivica Bošnjak te se zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji ove svečanosti :“Ovo je trenutak pun emocija i prelijepe slike koju vidim s pozornice. Ideja da ovako nešto ostvarimo krenula je prošle godine.Bili smo malo u strahu, bili smo malo u dvoumici da li krenuti s ovakvim obilježavanjem ovih 50 zlatnih godina naše župe, ali odvažili smo se i danas se još jednom pokazalo da je istinita ona stara izreka – kad se naše ruke slože i kad se sve hoće onda se uistinu i može.To pokazuje i naša prisutnost ovdje i ovo naše zajedništvo. Jako je bitno da imamo živu zajednicu, kako društveno tako i župsko jer blagoslov je ona župa koja živi svoje zajedništvo.“ Velečasni Bošnjak zahvalu je uputio i svim sponzorima, a posebno generalnom pokrovitelju, gradu Pleternici i gradonačelnici Antoniji Jozić.

„Meni je srce puno i izuzetna mi je čast da vas ovdje mogu pozdraviti na ovom velikom jubileju, utemeljenju župe sv. Kuzme i Damjana.Ovo zajedništvo kojemu danas svjedočimo, ovo zajedništvo koje danas osjećamo je najvažnije u svemu.Naravno da je bila bitna i obnova župne crkve, naravno da je bitno i sve ovo materijalno gdje smo se okupili, ali ako na ovom prostoru u crkvi, prostoru oko crkve, u župi nema živih ljudi koji će svjedočiti evanđelje onda je ovo isprazno i bespotrebno.Svima vama župljanima iskrene čestitke , svima vama obilje zdravlja, božjeg blagoslova, vjerujem da ćete se uz svog župnika i dalje okupljati i dalje slaviti ne samo danas nego i dane ispred nas,“ rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Svečanost su svojom pjesmom i plesom uljepšala kulturno-umjetnička društva Požeštine, poput KUD-a “Slavonija” iz Jakšića, KUD-a „Orljava” iz Pleternice, KUD-a “Poljadija” iz Grabarja, KUD-a “Svilenka” Buk, KUD-a „Rama“ iz Pleternice te KUD-a „Požeška dolina“ iz Požege. A po prvi put ovdje su nastupili članovi, mještani Dervišage i Kuzmice u novoosnovanom KUD-u „Orljavica“ koje je svoj naziv dobilo po nekadašnjem slavnom imenu mjesta Kuzmice.

TEKST: A. Nedela       FOTO: A. Nedela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn