KUTJEVAČKO VINCELOVO – Tradicija i manifestacija koja se ne propušta

Datum objave: 19. 1. 2019. | Kategorija: Susreti

KUTJEVO – Tradicionalna proslava Vincelova, koja je održana danas u Kutjevu, okupila je brojne vinogradare i vinare iz šireg kutjevačkog područja ali i goste iz zemlje i inozemstva koji ovu svečanost, proslavu vinogradarskog blagdana svetog Vinka, ne propuštaju.

Kao i svake godine, manifestacija je počela blagoslovom vinograda, kratku molitvu i blagoslov izrekao je Marijan Đukić, župnik u kutjevačkoj Župi rođenja Blažene Djevice Marije. Čast paljenja vatre koje je uslijedilo nakon blagoslova imali su gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, predsjednik Udruge Kutjevački vinari Ivan Grgić te predsjednik uprave Kutjeva d.d. Josip Ređo. Uz njih, obrezivanje vinograda odradili su članovi udruge Kutjevački vinari.

Gradonačelnik Kutjeva, Josip Budimir za ovu veliku proslavu kaže : „Mi se trudimo iz godine u godinu da ta manifestacija poprimi neke malo kvalitetnije okvire, da podignemo to na višu razinu. Dosta vinara ima svoju proslavu Vincelova pa i oni podižu taj standard. Mi nudimo bogatstvo i vrijednosti koje imamo, to su vrhunska vina, tradicionalna domaća jela i ostala autohtona ponuda,”.

“Ovdje je 30 štandova na kojima su domaći OPG-ovci i njihovi proizvodi, a ova manifestacija u našem kraju traje i po dva tjedna jer kako sam rekao – svaki vinar ima svoju proslavu. Želimo da ova vinogradarska i vinarska godina bude zaista uspješna, to i je bit proslave Vincelova – s blagoslovom početi godinu u vinogradu,“ dodao je gradonačelnik Budimir.

Nekoliko riječi uputio nam je i predsjednik Udruge Kutjevački vinari, Ivan Grgić : „Vino je vrhunsko, nadam se da će tako i ostati prije punjenja u boce. Ovo su sve mlada vina, koja danas ovdje nudimo. Vinari su zadovoljni, bitno je da smo grožđe spremili i da nas posluži i ova godina.“

Organizatori, grad Kutjevo i Turistička zajednica grada pripremili su bogat kulturno-umjetnički program. Nastupili su tamburaši De Gotho, Posegana i Bisernica a birao se najveseliji i najljepši štand. Naravno, nezaobilazna je bila gastro i eno ponuda.

TEKST: A. Nedela     FOTO: A. Nedela

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn