KUTJEVAČKO MARTINJE – Uz čak dva vinska biskupa i dobru zabavu, mošt pretvoren u vino

Datum objave: 07. 11. 2021. | Kategorija: Susreti

KUTJEVO – Nakon jednogodišnje, prisilne stanke uzrokovane globalnom epidemijom, mještani prijestolnice graševine i njihovi gosti stoljetnim su obredom proslavili zaštitnika vina, vinove loze i vinogradara. Ovogodišnje trodnevno Kutjevačko Martinje, baš kao i središnji nedjeljni dio manifestacije – blagoslov mošta, zajedničkim su snagama organizirali Turistička zajednica Grada Kutjeva, Udruga vinara i vinogradara Kutjevački vinari i HPD Vidim, pod pokroviteljstvom Grada i uz potporu TZ Požeško-slavonske županije

Označavajući kraj vinogradarske godine i službeni početak zime, zaljubljenici u kapljicu, putnici namjernici, planinari iz cijele Hrvatske, gosti i domaći, okupili su se, u susret blagdanu Svetog Martina u prijestolnici graševine, Kutjevu. Jer, treba blagosloviti mošt, a onda ga i pretvoriti u vino. Nakon jednogodišnje prisilne stanke uzrokovane globalnom pandemijom, ove su godine to učinili trodnevnom manifestacijom, jer, riječ je o “priči” značajnoj ne samo za Požeško slavonsku županiju, nego i regiju, čega su, itekako svjesni i čelni ljudi grada.

“Nastojeći očuvati tradiciju, unatoč, još uvijek nedovoljno povoljnoj javno zdravstvenoj situaciji i manjem broju gostiju, na radost zaljubljenika u vinsku kapljicu, organizirali smo Martinje. Uz središnji dio manifestacije-blagoslov mošta i njegovo pretvaranje u vino, prilika je to za svima nam potrebno ugodno druženje, degustaciju proizvoda naših brojnih OPG-a, kao i turističko upoznavanje s Kutjevom i brojnim drugim potencijalima kojima kontinent obiluje. Iako ćemo zaštitnika vina ove godine proslaviti bez dragih gostiju iz susjednih zemalja, tu su brojni planinari iz cijele Slavonije, zbog kojih, kao i onih koji će nam tek doći, manifestaciju nastojimo iz godine u godinu, učiniti što kvalitetnijom.”, istaknuo je prvi čovjek Kutjeva, gradonačelnik Josip Budimir.

Uz stoljetni obred pod vodstvom čak dva vinska biskupa i asistenciju ovogodišnjeg kuma, Ivana Alduka iz PD-a Cibalia iz Vinkovaca, središnji dio manifestacije gostima i domaćima ponudio je i svirku tamburaša, bogatu gastro i eno ponudu, te dokazano toplu slavonsku atmosferu, zbog čega će proslava Kutjevačkog Martinja, kao i ranijih godina, kako i dolikuje svecu zaštitniku vinara i vinogradara, potrajati do dugo u noć.

TEKST: Simonida Tarbuk                FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn