KUTJEVAČKO MARTINJE – Prijestolnica graševine proslavila zaštitnika vinara i vinogradara

Datum objave: 10. 11. 2019. | Kategorija: Susreti

KUTJEVO – Iako su jedan dan uranili, rekoše- zbog žeđi, mještani prijestolnice graševine i njihovi gosti i ove su godine, stoljetnim obredom, proslavili zaštitnika vina, vinove loze i vinogradara. Kutjevačko Martinje, najveće u Hrvatskoj, zajedničkim su snagama, pod pokroviteljstvom Grada, organizirali Turistička zajednica u suradnji s Kutjevom d.d., udrugom Kutjevački vinari i udrugom HPD Vidim.

Označavajući kraj vinogradarske godine i službeni početak zime, zaljubljenici u kapljicu, putnici namjernici, planinari iz cijele Hrvatske, ali i oni pristigli iz Bosne i Hercegovine i Slovenije, gosti i domaći, okupili su se, na blagdan Svetog Martina u prijestolnici graševine, Kutjevu. Jer, treba blagosloviti mošt, a onda ga i pretvoriti u vino.

Učinio je to stoljetnim obredom, vinski kardinal Vlado Bauer uz asistenciju ovogodišnjeg vinskog kuma, Ivice Nikolića. Jedinstvena, nadaleko poznata kutjevačka manifestacija u organizaciji gradske Turističke zajednice, Kutjeva d.d., udruge Kutjevački vinari i HPD-a Vidim, brojnim je posjetiteljima, uz priliku za degustacijom na svakom “ćošku”, ponudila i sadržajno bogat sajam domaćih proizvoda na kojem su se, uz lokalne, predstavili i izlagači i proizvođači iz svih dijelova Slavonije i Baranje.

Uz meštra ceremonije, dobro raspoložene goste pozdravili su, u ime organizatora, Nada Razumović, predsjednica HPD-a Vidim, Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva i Ivica Malnar, zamjenik gradonačelnika. Uz svirku tamburaša, bogatu gastro i eno ponudu i dokazano slavonski toplu atmosferu, proslava Kutjevačkog Martinja, usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, nastavit će se, kako i dolikuje svecu zaštitniku vinara i vingradara, do dugo u noć.

TEKST: S. Tarbuk         FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn