KUTJEVAČKO MARTINJE – Na čast svetom Martinu, u zdravlje svih ljubitelja vinske kapljice

Datum objave: 11. 11. 2018. | Kategorija: Susreti

KUTJEVO – Označavajući službeni završetak vinogradarske godine i početak zime, uz tradicionalni obred krštenja mošta u vino, blagdan Svetog Martina na dostojan je način proslavljen u prijestolnici graševine -Kutjevu.

Označavajući kraj vinogradarske godine i službeni početak zime, zaljubljenici u kapljicu, putnici namjernici, planinari iz cijele Hrvatske, gosti i domaći, okupili su se, na blagdan Svetog Martina u prijestolnici graševine, Kutjevu. Jer, vrijeme je za krštenje mošta u vino i dobro poznato veselje. Središnji dan dvodnevne manifestacije koja je počela subotnjom fišijadom, brojnim je posjetiteljima, uz priliku za degustacijom na svakom „ćošku“, ponudio i sadržajno bogat sajam domaćih proizvoda na kojem su se predstavili domaći i izlagači iz ostalih dijelova Slavonije.

Ipak, najvažniji dio martinjske proslave bio je obred krštenja mošta u vino koji su zajedničkim snagama vodili vinski biskup Vlado Bauer i kutjevački mu kolega, uz asistenciju ovogodišnjih vinskih kuma, gošći Kutjeva pristiglih iz Osijeka i daleke Pule. Uz svirku Tamburaškog sastava Rubato, bogatu gastronomsku ponudu i iznimno naklonjene meteorološke prilike, proslava Kutjevačkog Martinja nastavit će se, kako i dolikuje svecu zaštitniku vinara i vingradara, do dugo u noć.

TEKST: S. Tarbuk         FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn