KUP ANDRIJE POLENIKA – Natjecanje u kuhanju čobanca, u spomen na “čovjeka iz naroda”

Datum objave: 05. 10. 2019. | Kategorija: Susreti

REŠETARI – U spomen na Andriju Polenika, prvog predsjednika općinske organizacije HSS-a, čovjeka iz naroda, vrsnog kuhara spremnog uvijek i svima pomoći, “stranački” prijatelji su, čuvajući tradiciju i sve ono što predstavlja Slavoniju, organizirali natjecanje u kuhanju čobanca. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Općine Rešetari.

S ciljem čuvanja tradicije i obogaćivanja turističke ponude kraja, u spomen na Andriju Polenika, prvog predsjednika općinske organizacije stranke, vrsnog kuhara, te, prije svega, čovjeka iz naroda spremnog svima pomoći, HSS-ovci Rešetara, pod pokroviteljstvom Općine, još su jednu godinu za redom, organizirali natjecanje u kuhanju čobanca.

Najprepoznatljiviji regionalni gastro specijalitet bez kojeg u Slavoniji nema ni jedne fešte, pripremalo je 15 ekipa sastavljenih uglavnom od lokalnih, domaćih kuhara-amatera, ali i prijatelja pristiglih iz susjednih sela i Općina, jer, upravo su druženja i okupljanja oko punog stola, uz čašicu rakije i “ljudikanje”, smisao ovakvih događanja i najbolji način čuvanja uspomena. Potvrdio je to i prvi čovjek HSS-a Brodsko posavske županije, saborski zastupnik Davor Vlaović.

” Iznimno mi je drago što se i na ovakav način sjećamo Andrije Polenika, prvog predsjednika općinske organizacije, majstora u pripremanju čobanca, uvijek na usluzi svima- i vatrogascima i lovcima i nogometašima, čovjeka iz naroda koji je živio vrijednosti HSS-a- obitelj, tradiciju, druženje. Osim toga, prilika je ovo i da pokažemo sve ono što imamo i što može biti turistički zanimljivo, što su potvrdili i Dani hrvatskog turizma, organizirani, prije nekoliko dana, po prvi puta i u našoj županiji”, rekao je Davor Vlaović.

Zadovoljan odazivom i brojnošću ekipa pristiglih na ovogodišnji Kup je i Ozren Kraljić, predsjednik općinske organizacije HSS-a, na čiju je inicijativu, nakon nekoliko godina stanke, natjecanje u kuhanju čobanca obnovljeno. “Priče poput ove, s dobrom atmosferom, dobrim društvom i dobrom kuhinjom, treba čuvati, jer želio bi tako i čika Andrija, dobrotvor i čovjek koji je okupljao. Zbog toga, u spomen na njega, ali i s ciljem čuvanja tradicije, prilika je ovo i za obogaćivanje kulturne, gastronomske i enološke ponude našeg kraja, kao i razvoja kontinentalnog turizma, za što se oduvijek zalaže i HSS”, istaknuo je predsjednik općinske organizacije, mladi i sve uspješniji vinar, Ozren Kraljić. Kuhare-amatere, majstore čobanca, ali i sve one koji, u spomen na Andriju Polenika, navrate u Vatrogasni dom u Rešetarima, nakon službenog dijela čeka i onaj neslužbeni, prava slavonska zabava uz ekipu Tamburaškog sastava “Tkanica”.

TEKST: S. Tarbuk         FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn