KULTURNO LJETO U KUTJEVU – Najavljen Duhovni vikend “Svjetlom svojim odnosiš moj mrak”

Datum objave: 11. 7. 2024. | Kategorija: Susreti

KUTJEVO – U organizaciji Grada Kutjeva i Župe Kutjevo i ove godine, drugi put zaredom, u Kutjevu će se održati Duhovni vikend, i to od 16. do 18. kolovoza. Bogat program ispunjen riječju, glazbom a posebice duhovnošću predstavili su danas organizatori ispred kutjevačke župne crkve, prostora koji će ugostiti sva planirana zbivanja.

Sretan sam i ponosan što drugu godinu zaredom organiziramo Duhovni vikend u Kutjevu. U odnosu na prvu godinu, već ove smo pripremili znatno kvalitetniji i snažniji sadržaj i uvjeren sam kako ćemo ove godine “podići visoko letvicu” vezano uz manifestaciju Duhovnog vikenda u Kutjevu. Kao gradonačelniku i duhovni segment života iznimno mi je bitan, a siguran sam da je tako i s našim mladima pa i sa svim ostalima. Duhovnost je važna kako bismo ostali na putu na kojem trebamo biti i kako bi osjetili puninu i snagu koju nam nudi,” rekao je uvodno gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir uz poziv svima da od 16. do 18. kolovoza u Kutjevu i sami provjere ove njegove riječi.

Detalje programa, uz najavu snimanja himne Duhovnog vikenda, predstavile su Matea Bilić, stručna suradnica za informiranje, protokol i marketing i Ana Galić, savjetnica za projekte, gospodarstvo, nabavu i društvene djelatnosti.

Organizatori manifestacije”Duhovni vikend” su Grad Kutjevo i Župa Kutjevo, a ove godine uključio se i Kutjevački tamburaški orkestar koji će obogatiti sam program manifestacije 18. kolovoza. Poduzetni organizatori prijavili su “Duhovni vikend” i na dva natječaj te tako osigurali dodatna sredstva za organizaciju trodnevne manifestacije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Kutjevčanima je kroz program prekogranične suradnje odobrilo 11 tisuća eura, a kroz program Podrške manifestacijama dvije tisuće eura, doznajemo od Ane Galić.  Partner na projektu, u smislu prekogranične suradnje, nam je Udruga katoličkih studenata Emaus iz Sarajeva. “Kroz projekt su planirane brojne aktivnosti, tako da, osim organizacije samog programa imamo i izradu promotivnih materijala, studijski posjet Sarajevu, nabavu opreme i ono što je nama najzanimljivije i najvažnije – snimanje himne Duhovnog vikenda. Natječaj je otvoren nešto više od mjesec dana, a rok za dostavu prijedloga je ponedjeljak, 15. srpnja 2024. godine. Ovim putem pozivamo sve koji se žele uključiti da nam pošalju svoje prijedloge- Možete poslati tekst, glazbu, demo snimku kako bismo mogli odabrati najbolju himnu koja će nas predstavljati, a izbor će izvršiti žiri sastavljen od stručnih osoba iz naše županije. Pobjednika očekuje i vrijedna nagrada. Smatramo kako smo time pokazali ozbiljnost organizacije i dodatno dali na važnosti ovom događaju te ga podigli na višu razinu u odnosu na prošlu godinu,” rekla je Ana.

Program Duhovnog vikenda počinje u petak, 16. kolovoza od 19,30 sati kada je gost u Kutjevu fra Ivan Matić, koji će održati svetu misu i Euharistijsko klanjanje, a Zbor mladih Gaudium glazbeno će upotpuniti svetu misu. “Fra Ivan Matić je svećenik iz Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i metoda sa sjedištem u Zagrebu. Njega je životni put iz rodnog Janjeva vodio u Zagreb, gdje je otkrio svoj franjevački poziv i istaknut je upravo po evangelizaciji mladih.”naglasila je Matea.

U subotu, 17. kolovoza od 10,00 kreću duhovno-likovne radionice za djecu. Od 20,00 sati vrhunac je duhovnog vikenda u znaku svete mise koju će voditi fra Marin Karačić iz Širokog Brijega”On je franjevac vrlo popularan na društvenim mrežama i među mladima, poznat i kao kantautor duhovne glazbe.Voditelj je brojnih duhovnih obnova u domovini i inozemstvu, a glazbena pratnja na svetoj misi bit će klapa Sveti Lovro iz Požege. U 21,00 sati održat će se veliki koncert grupe Emanuel i fra Marina Karačića. Grupa Emanuel iz Velike Gorice jedan je od najpopularnijih bendova na sceni kršćanske glazbe u Hrvatskoj, bili su gosti brojnih festivala, a nedavno su dobili i Porina u kategoriji najboljeg albuma duhovne glazbe. Duhovni vikend zaključit će u nedjelju 18. kolovoza sveta misa u 9,30 sati, a u misnom slavlju sudjelovat će i Kutjevački tamburaški orkestar. ” naglasila je Matea. “Želimo ovaj događaj pretvoriti u tradiciju, a budući da smo imali pozitivne reakcije nakon prošlogodišnjeg Duhovnog vikenda, motivirani smo raditi na tome da svake godine sadržaj bude sve bolji i kvalitetniji. Ono što želimo jest dogovoriti s drugim župama i vjerskim zajednicama da organizirano dođu kod nas pa se nadamo da će se odazvati u što većem broju,” dodala je.

Svoje zadovoljstvo manifestacijom izrazio je kutjevački župnik Josip Marić koji je dao svoj doprinos u organizaciji.”Hvala Gradu, Matei i Ani što su se potrudili da ovo zaživi. Drago mi je da će Marijanski mjesec, koji je obilježen Marijom imati i tu dodatnu ponudu, napose mladima da uživaju u zajedništvu i glazbi,” rekao je župnik.” Želimo da što više ljudi dođe u Kutjevo, a oni koji dođu sigurno neće otići prazni, već ispunjeni duhovno i emotivno,” zaključio je gradonačelnik Josip Budimir.

TEKST: Sanja Pok                   FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn