KULTURNO-POVIJESNA ŠETNJA: Posjet Novogradiškom glazbenom ljetu iskoristite i za uživanje u gradskim znamenitostima

Datum objave: 11. 8. 2022. | Kategorija: Lifestyle

NOVA GRADIŠKA – Prošetajte povijesnom jezgrom grada, parkom uređenom u engleskom pejsažnom stilu, šetnicom novogradiških znamenitosti, pa se zaustavite u gradskom muzeju u kojem vas trenutno očekuju čak tri izložbe…

Iako se ne može pohvaliti višestoljetnom poviješću poput drugih slavonskih gradova, Nova Gradiška gostima i posjetiteljima željnim kulture i tragova prohujalih vremena itekako ima što ponuditi. Jer, 274 godine postojanja ali i život na ovim prostorima još u vrijeme neolitika, rezultirali su bogatom kulturno povijesnom baštinom kao i činjenicom da je jedan od najmlađih hrvatskih gradova rodno mjesto brojnih uglednih znanstvenika, umjetnika, književnika i sportaša.

Uvjerite se u to i osobno i posjet Novogradiškom glazbenom ljetu iskrostite i za uživanje u porciji kulture. Prošetate li gradom nastalim u doba Marije Terezije, na svakom ćete koraku otkriti tragove kasnog baroka posebno vidljivog na crkvi svete Terezije Avilske, građevinskom biseru iznimne akustike, spomeniku vjere i kulture koji zauzima središnje mjesti u staroj gradskoj jezgri.

Šetnju nastavite prema jugu gdje se uz spomenutu crkvu nižu zdanja nekadašnje Glavne straže s prekrasnim arkadama, iza koje je nekada bio zatvor a danas Ljetna pozornica, generacijama kultno urbano mjesto za druženje i zabavu mladih i organizaciju raznih događanja.

U neposrednoj blizini nalazi se i župna crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije s početka 19. stoljeća s djelima znamenitog hrvatskog slikara Celestina Medovića ispred koje je i spomenik papi Ivanu Pavlu II., rad kipara Antuna Jurakovića, a potom i još jedna gradska ljepotica, Gimnazija Nova Gradiška, smještena u zgradi koja uljepšava vizuru grada.

Središnji dio jezgre krasi Trg kralja Tomislava i park oblikovan po uzoru na francuske perivoje, početkom 20. stoljeća uređen u pejzažnom stilu engleskog parka, s bogatom florom koju čine i stoljetna stabla ginka bilobe i vodoskok Tri gracije, prepoznatljivi simbol Grada, djelo autora Vinka Fabrisa. Šetnju užim gradskim središtem završite posjetom Gradskom muzeju koji, uz brojne umjetnine čuva i vrijednu kulturno-povijesnu, etnološku i arheološku baštinu, a ovih vas dana očekuje i s čak tri zanimljive izložbe-likovnom, umjetnika Roberta Fišera i dvije gostujuće-Hrvatskog školskog muzeja.

Tek koji korak dalje od najužeg središta, u idiličnom ambijentu uz potok Šumetlicu i Sportski park Ivo Petranović, očekuje vas Šetnica novogradiških znamenitosti koja će vam priču o gradu ispričati na zabavan i zanimljiv način predstavljajući povijesne činjenice i gradske zavičajnike i ljepote. Nakon ugodne šetnje osvježenje potražite na novom vrućem mjestu-Gradskim bazenima Nova Gradiška koji su nakon dugo godina, zahvaljujući opsežnoj rekonstrukciji i dogradnji, ovo ljeto zasjali punim sjajem.

Uz kupanje u velikom, kružnom i malom dječjem bazenu, suvremeni zabavno-rekreacijski kompleks nudi i niz pratećih sportskih sadržaja, a zahvaljujući bogatoj ugostiteljskoj ponudim, nećete ostati ni gladni ni žedni. Uzmite si, stoga vremena i posjet Novogradiškom glazbenom ljetu iskoristite i za upoznavanje s gradom, jer Nova Gradiška nudi novi doživljaj!

TEKST: Simonida Tarbuk            FOTO: TZ NG

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn