KULTURNI CENTAR POŽEGA – Slavonikon, premijerno izdanje neobične konvencije koja slavi sve vrste društvenih i videoigara!

Datum objave: 07. 10. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Kulturni centar Požega pripremio je Slavonikon, konvenciju kojoj je cilj prezentacija i promidžba raznih oblika društvenih igara, programiranja i izrade igara te japanske animacije i mange. Konvencija će se održati u subotu, 15. listopada u popodnevnim satima u prostorima Studentskog doma u Požegi.

Organizatori pozivaju sve osnovnoškolce i srednjoškolce, studente te druge osobe kojima su interesi računala, tehnologija, animacija, izrada videoigara, fantastika i znanstvena fantastika, filmovi, knjige, društvene igre ili cosplay da se pridruže ovom događaju.

“Za ljubitelje društvenih i videoigara, ali i za one koji će na ovoj konvenciji to postati, složili smo super program. U skladu s temom, konvencija će okupiti više sudionika koji će održati niz predavanja o izradi igara, programiranju i animaciji, pri čemu su u program uključene i projekcije trailera novih igara i japanske animacije. Za posjetitelje željne natjecanja pripremili smo natjecanje u igrama Uno i Tekken 7, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade.” najavio je predsjednik Kulturnog centra Matija Katić.

Više o razvoju industrije igara i njezinim specifičnostima u suvremenom kontekstu posjetitelji koncencije saznat će u predavanjima koje će održati gosti iz Artificial Intelligence centra Lipik, kreativni kolektiv Terrible Creations specijaliziran za LARP (Live action role-playing game) i predstavnici gaming inkubatora pod nazivom Inkubator Pismo koji stižu iz Novske. U okviru konvencije skrenut će se pozornost i na autore koji se bave spekulativnom fikcijom, pri čemu će svoje djelovanje i knjige predstaviti Eric Johansson i Filip Hanžek. Eric Johansson je hrvatski pisac, lektor, prevoditelj i glazbenik koji piše i objavljuje fantasy, horor i SF romane i priče, nerijetko s elementima humora, satire i groteske, dok Filip Hanžek piše poeziju i prozu u kojoj prevladava tematika natprirodnog horora u kojemu voli eksperimentirati s različitim žanrovima: trilerom, dramom, romantikom i filozofijom.

Zainteresirani će imati priliku sudjelovati u igraonici društvenih igara i okušati svoje orijentacijske i logičke vještine u postavljanju pločica sa južno-francuskim krajobrazom u igri Carcassonne, a ako ste skloni igranju protiv svih pravila, odlično ćete se naći u igri Munchkin. Privlači li vas nadmetanje u gradnji naselja, gradova i ceste, pokušajte biti dominantna sila na otoku Catanu u društvenoj igri Settlers of Catan. Pritom će se za svakoga naći ponešto: zaljubljenici u fantasy će se moći uroniti u svijet videoigara poput Heroes of Might and Magic 3, na Playstationu 4 vrtjet će se Tekken 7 i Crash Team Racing, dok će ljubitelji klasike na Nintendu Wii moći uživati u seriji igara Mario Party i Mario Kart.  Tu su i konvencionalne igre poput Una, Čovječe ne ljuti se, Crnog Petra, Memoryja, Jenge, Domina i Rizika, a s igrom CARDS&SLAVS, koja je poznata po brutalnosti i sarkazmu, zabava je zagarantirana!

Mai Kato i Akiko Nishimoto Damjanović će održati radionicu japanskog pisma, plesni studio Artina prigodno će upotpuniti program plesnim nastupom, a publika će imati priliku i pogledati kultne anime filmove koji će se projicirati putem platforme Crunchy Roll. Na štandu će se moći naći ručni rad, nakit i slično na temu računalne, Sci-Fi i anime sadržaja, kao i digitalni crteži. “Bacite kocku, pridružite se ovoj brzorastućoj zajednici, a ovaj poziv vrijedi i za one koji nam se žele pridružiti u odvažnim kostimima likova iz svijeta znanstvene fantastike i animea (cosplay).” pozivaju organizatori.

Konvencija je organizirana u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Požege, portalom Inverzija.net i tvrtkom ICON Požega. Projekt je ostvaren u suradnji s Udrugom za zaštitu i promicanje ljudskih prava „Humanum” i Klubom za mlade „Vallis Humanum”.

TEKST: S. P. / Slavonikon               FOTO: S. P./ Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn