KUD HRVATSKA SELJAČKA SLOGA OPATOVAC – Predstavljena monografija “Naših stotinu godina”

Datum objave: 27. 5. 2023. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Ponosni na prvo stoljeće djelovanja, članovi KUD-a “Hrvatska seljačka sloga” Opatovac, prigodno, uz Dan Općine Cernik, predstavili su monografiju „Naših stotinu godina“. Uz izložbu fotografija, bila je to prilika za podsjetiti se na značaj društva od 1923. do danas koje je, uz entuzijastično čuvanje tradicije i folklorne baštine ovog dijela Slavonije, nastojalo i obrazovati i opismenjavati mještane Opatovca

Da su kulturno umjetnička društva puno više od skupine zaljubljenika u tradiciju i vjernih čuvara kulturno-narodne baštine, dokazali su članovi KUD-a Hrvatska seljačka sloga Opatovac koji su, prigodno, uz Dan Općine Cernik, predstavljanjem vrijedne monografije, proslavili prvo stoljeće djelovanja. Objedinjena pod nazivom „Naših stotinu godina“, monografija je zajednički rad  autora, Vesne Kolić Klikić, arheologinje i etnologinje, Nikole Kramara, folklornog pedagoga i voditelja društva i Marka Bradašića, predsjednika KUD-a slavljenika i vrijedan prilog obimnoj povijesti društva čiji je zadatak od davne 1923. godine, uz čuvanje tradicije i folklorne baštine ovog dijela Slavonije, bilo i smanjivanje broja nepismenih mještana Opatovca kao i promocija šetanih kola, specifičnog vokalno-plesnog izraza, zaštićenog kao nematerijalno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture RH.

U večeri promocije na prvih, iznimno sadržajnih, stotinu godina društva, u večeri promocije podsjetila je profesorica Vesna Kolić Klikić. „Opatovačko kulturno-umjetničko društvo je u proteklih stotinu godina više puta prestajalo i ponovno obnavljalo svoj rad. Danas već pokojni članovi su mi početkom 80.-ih godina 20. stoljeća s nostalgijom govorili o društvu i izuzetno lijepim sjećanjima s nastupa. Društvo se u svom radu susretalo s brojnim poteškoćama, a najveće im je probleme predstavljao nedostatak kvalitetnih voditelja. Radeći u Gradskom muzeju u Novoj Gradiški kao etnolog često sam dolazila u Opatovac i među mještanima sam imala mnoštvo odličnih kazivača i kazivačica. Gotovo u svakom razgovoru slušala sam priče i sjećanja o njihovim nastupima u raznim mjestima. Kada je došao poziv da napišem priču o radu i djelovanju društva, prihvatila sam ga s zadovoljstvom. Tada nisam slutila da će prikupljanje i istraživanje podataka o njihovom radu biti izuzetno složeno. Društvo nema sačuvane zapisnike sa sastanaka, većinom nije sačuvana nikakva dokumentacija o radu i nastupima. Bio je to „rudarski“ posao koji smo, vjerujem, dobro obavili i prikazali bogatu povijest njegovo rada „ rekla je, između ostalog, profesorica Kolić Klikić.

Da je rad na monografiji bio izazovan ali i itekako potreban, jer vrijedne obljetnice poput ovih, valja obilježiti, istaknuo je i Nikola Kramar, folklorni pedagog, jedan od inicijatora čitavog posla i glavni urednih monografije, zahvalivši tom prilikom “svakom članu Društva, svakoj Opatovčanki i Opatovčaninu koji su doprinijeli tome da tradicija ovog malog pitomog paurskog sela u novogradiškom kraju i dalje živi punim plućima i da se ime Opatovca pronosi i diči diljem Hrvatske i svijeta“. O bogatoj i specifičnoj povijesti KUD-a koji trenutno ima tridesetak aktivnih i dvadesetak potpornih članova progovorio je njegov predsjednik Marko Bradašić, podsjetivši i na brojne domaće i inozemne nastupe zabilježene i na pratećoj izložbi fotografija. Proslava 100.rođendana KUD-a Hrvatska seljačka sloga Opatovac nastavlja se u subotu, 27.svibnja, smotrom folklora “Igraj kolo nemoj stati” a potom i velikom zabavom uz nastup Stjepana Jeržeka Štefa i TS Satir.

TEKST: S. Tarbuk            FOTO:cajtung.com

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn