“KUĆNI PRITVOR” PRED PUBLIKOM – Priča o politici i niskim ljudskim strastima

Datum objave: 28. 6. 2017. | Kategorija: Kultura

N (2)

POŽEGA – Živjeti  i stvarati umjetnost u nesklonim joj vremenima, pomalo je Sizifovski posao čak i onda kada ste „na platnoj listi“.Jer, završni proizvod, unatoč činjenici kako su kreacija i imaginacija plod ljudskog uma, nije ni malo jeftin. Stoga svaki pokušaj amaterizma, posebno onog na daskama koje život znače, prije svega, valja pozdraviti. S dubokim naklonom. Jer, ući u prostor profesionalnog kazališta, pred publiku koja kikseve spremno i na prvu kažnjava na licu mjesta, zahtijeva puno hrabrosti i pomalo ludosti. Hrvoju Podobniku Geri rizik se isplatio. Predstava „Kućni pritvor“ našla je put do publike.

Prva je to kazališna predstava nastala prema Gerinom tekstu, zajednički „proizvod“ autora, ovaj puta i u ulozi glavnog glumca, glumaca Matije Majera i Ane Takač, te Lovre Krsnika zaslužnog za režiju, projekta koji je prostorom i logistikom podržalo Gradsko kazalište Požega. Drama je to s komičnim elementima koja, objašnjavajujući kako „sustav šljaka“, iako je sve svima, ionako, odavno jasno, istovremeno otvara oči, priča o „zoon politikonu“, čovjeku kao političkom biću, priča o ljudima i njihovim niskim strastima, o svima nama i politici našoj svakidašnjoj, ali i priča o moralu, ispravnom i korisnom u politici, revolucionarima-idealistima spremnim jurišati na vjetrenjače, malograđanštini i društvenom licemjerju. Pitka i dinamična, nimalo banalna iako je riječ o priči koju smo već toliko puta čuli, predstava je to o Tomislavu Božiću, nezavisnom lokalnom političaru čija lista, baš kao i jedan osvojeni mandat, postaju „jezičac na vagi“ u gradskom vijeću.

NN

Vjerujući kako je politika časna profesija, a dužnost političara otklanjanje i prokazivanje nepravilnosti i nezakonitosti, Božić je mnogima stao na žulj, postajući, istovremeno, zbog svojih beskompromisnih stavova, inzistiranju na razvojnom proračunu ali i ukidanju povlastica, prijetnja i „vlastitima“ , zbog čega završi u „kućnom pritvoru“ s mamom Dubravkom. Čekajući ročište, izložen iznimnom zanimanju medija i javnosti, svjestan kako je riječ o politički montiranom procesu, Božić izlaz iz situacije traži uz pomoć Zdravka Husonje, odvjetnika, kolege s liste, ali i prijatelja iz djetinjstva. Istovremeno, na kušnju dolazi i njegov odnos s djevojkom Danicom, koja do kraja predstave i raspleta situacije, baš kao i odvjetnik Zdravko, pokazuje svoje pravo lice, pokazujući istovremeno tako i Tomislavu i publici, moralni jad i bijedu, besmisao ideala , surovi pragmatizam, ali i način na koji sustav uistinu šljaka. I, mada se čini kako je riječ o politici, „Kućni pritvor“ je prije svega priča o niskim ljudskim strastima. Onom iskonskom, životinjskom u svima nama, onom što zbog malograđanštine i licemjerja, zbog nedostatka hrabrosti, ali i jasnog stava, ne pokazujemo, ali i onom čime se,uglavnom i bez iznimke, vodimo kad god se, iz ovog ili onog razloga, osjetimo ugroženi. Dokazalo je to niz posebno kreativnih, glumački i režijski efektno izvedenih „scena“, zabavnih međuigri u kojima su  glumci, baš kao i u životu, ovisno o situaciji i potrebi, na protivnika lajali, režali, mijaukali, siktali, roktali….Dokazala je to i završnica, svojevrsna katarza glavnog lika, konačno svjesnog vlastite naivnosti, baš kao i ispraznosti političke floskule o radu za dobrobit naroda.

NNN

Zbog svega toga, zbog dobro ispričane priče koju svi poznajemo, zbog niskih strasti kojima smo vođeni, „Kućni pritvor“ je našao put do publike. Svoj dio „krivice“ svakako nose i glumci- Gero koji je ulogu iznio kao vlastiti stari, udobni kaput, sjajni Matija Majer, u dvostrukoj, rodno raznolikoj ulozi-onoj mame Dubravke i onoj odvjetnika Zdravka, kao i jednako upečatljiva, Ana Takač. I ona atraktivna plesno-glazbena scena! Hrabrost i ludost Hrvoja Podobnika se isplatila.. Na kraju krajeva, umjetnost je uvijek prava kada se istinski živi!

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn