IZLOŽBA NIKA TITANIKA U NOVOJ GRADIŠKI: “Humor je ozbiljan posao, a karikatura najbistriji izraz čuvstva istine”

Datum objave: 12. 9. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Nakon što se, u rujnu prošle godine, predstavio publici Muzeja Mimara, a potom i onoj motovunskoj u srpnju ove godine, Nik Titanik stigao je pred Novogradiščane. Jedinstvena retrospektivna izložba Kronika hrvatske gluposti, presjek 25.godišnjeg rada Nikole Plečka, poznatog hrvatskog karikaturista, ilustratora i dizajnera, čeka vas u Domu kulture.

Pojam “karikatura” dolazi od talijanske riječi “caricare”, što znači natovariti, pretjerati. Prema Wikipediji, riječ je o šaljivom likovnom prikazu osobe koji preuveličava i deformira istaknute osobine portretiranog pojedinca, umjetničkom žanru i novinarskoj formi u kojem se Nikola Plečko, poznatiji kao Nik Titanik, snalazi kao riba u vodi.

Potvrdio je to i jedinstvenom retrospektivnom izložbom “Kronika hrvatske gluposti” koja je, nakon prošlogodišnjeg predstavljanja u Muzeju Mimara, a potom i u Motovunu ovog srpnja, stigla pred Novogradiščane. Izložba kojom popularni autor slavi četvrt stoljeća rada obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80.tih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine, pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara.

“Osim što nas već 25 godina svakodnevno uveseljava svojim britkim humorom, provocirajući i ukazujući na neuralgične točke društva, Nikola Plečko, alias Nik Titanik jedini je suvremeni svjetski karikaturist koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature-dnevno-političku i sportsku- za jedne dnevne novine. U ulozi lucidnog kroničara vremena, glasa razuma i svih nas, Nik živim bojama, osebujnim likovima i mnoštvom detalja, ne štedeći nikoga, pa ni samoga sebe, potiče promatrača na aktivno promišljanje prostora i vremena u kojem živi, pokazujući kako je humor ozbiljan posao a karikatura način života.”, rekla je prilikom otvorenja izložbe “Kronika hrvatske gluposti”, kustosica Sonja Švec Španjol.

Uz karikature-portretne i geg, odnosno situacijske karikature, izložba sadrži i originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale vezane uz autorov rad, razvoj i djelovanje, kao i prvi strip album Nika Titanika “1573.”, na temu Seljačke bune.

U maniri dobrog gosta, Nikola Plečko u Novu Gradišku nije došao praznih ruku, pa je uz presjek 25. godišnjeg rada, prvom čovjeku Grada, gradonačelniku Vinku Grgiću i zamjeniku Borislavu Vidošiću, koji je, uz ravnateljicu PUO M.A.Relković, profesoricu Danijelu Juranović, izložbu otvorio, poklonio karikutare. Vjerujete li, poput Charlija Chaplina, kako je dan bez smijeha-upropašten dan, ili poput Marka Twaina, kako je upravo humor najveći blagoslov za čovječanstvo, navratite u Dom kulture i zavirite u “Kroniku hrvatske gluposti” Nika Titanika.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Simonida Tarbuk

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn