KREDITNO ZADUŽENJE – Jedino rješenje za investicije koje su značajne za grad

Datum objave: 17. 11. 2015. | Kategorija: Društvo

nk

POŽEGA – Grad Požega u idućoj godini namjerava se kreditno zadužiti u iznosu od 35 milijuna kuna, a to je iznos koji je potreban za provođenje brojnih  projekta – od izgradnje dječjeg vrtića, rekonstrukcije Trga sv. Terezije Avilske, sportske dvorane uz OŠ Dobriša Cesarić do izgradnje bazena i rekonstrukcije pješačke zone te uređenja nekoliko gradskih ulica, najavio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Požege Vedran Neferović.  

“Zgrada dječjeg vrtića “Pod gradom” stara je gotovo 40 godina,to je montažna gradnja, neadekvatna i energetski i prostorno. Napravili smo projekt izgradnje  novog dječjeg vrtića, lokacija je svega tisuću i pol metara udaljena od središta grada, a dobit  ćemo vrtić po standardima koji mogu zadovoljiti oko 200 djece svih dobnih skupina. Vrijedost tog projekta je oko 12 milijuna kuna, mi smo taj iznos planirali kroz kredit no naravno da ćemo pratiti tijekom godine mogućnosti za neke od natječaja ili sredstava pomoći jer ovakvi projekti ne mogu se financirati preko resornog ministarstva. Zgradu jaslica koja se sada koristi namjeravamo dati na upravljanje braniteljskim udrugama i na korištenje za Dom branitelja ili muzej,” naglasio je gradonačelnik Neferović. Drugi projekt koji će biti financiran sredstvima kredita je sportska dvorana i dogradnja učionica OŠ Dobriše Cesarića. “Niti jedna od tri gradske osnovne škole u Požegi nema svoju adekvatnu dvoranu, ali OŠ Dobriše Cesarića jedina zadovoljava prostornu mogućnost za izgradnju dvodjelne sportske dvorane. Vrijednost projekta je oko deset milijuna kuna,” pojasnio je Neferović.

Za rekonstrukciju Trga sv. Terezije koji je treći po redu projekt u planu za iduću godinu,  građevinska već dozvola postoji i ističe krajem ove godine. “Mi ćemo početi s radovima. Ovaj prostor potreban je i zbog kvalitete života u Požegi, ali i zbog činjenice da je Požega središte Biskupije i mora imati dostojan prostor ispred katedrale, a u sklopu vjerskog turizma mogu se ostvariti i dodatni prihodi. Preduvjet je  uređenje trga, a vrijednost radova je  ok 12,5 milijuna kuna,” naglasio je gradonačelnik. Rekonstrukcija gradskih bazena vrijedna je oko osam milijuna kuna, a namjera je urediti otvoreni bazen olimpijskih dimenzija te napraviti manji  bazen s novima sadržajima ali s pratećim suvremenim tehničkim poboljšanjima poput filtriranja i dogrijavanja vode.  Pješačka zona bi trebala također doživjeti rekonstrukciju i poboljšanja posebice u dijelu Cehovske i Mesničke ulice u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna, a planirano je i uređenje i obnova  gradskih ulica Industrijske, Dragutina Tadijanovića, Ervine Dragman,  te Željezničke i Radničke ulice u Vidovcima.

Kredit će biti realiziran s počekom od četiri godine i 2019. godine bi krenula otplata na 11 godina. Grad Požega i do sada je imao kreditno zaduženje iz 2003. i 2006. godine. “Kredit iz 2003. godine završava ove godine u prosincu, na to smo računali. Drugi kredit iz 2006. godine završava 2019. godine i zbog toga smo išli na poček od četiri godine. Naš proračun će, a time i naši sugrađani, u slijedećim godinama plaćati manje iznose kredita no što su plaćali, a dobit ćemo 35 milijuna kuna za investicije koje su vrlo značajne za Grad Požegu,” zaključio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn