KRAVAT(NA) DIPLOMACIJA – Miro Gavran, prvi hrvatski veleposlanik kravate

Datum objave: 24. 9. 2018. | Kategorija: Kultura

ZAGREB/NOVA GRADIŠKA – Renomirani nacionalni dramatičar i najpoznatiji Novogradiščanin- Miro Gavran, prvi je hrvatski veleposlanik kravate. Prestižna titula „promicatelja“ ukrasnog rupca s kojim su Hrvati upoznali ostatak svijeta, Miri je dodijeljena na stručnom skupu Kravat{na} diplomacija, održanom u Kući Europe u Zagrebu, u organizaciji Academie Cravatice i Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN, uoči Svjetskog dana kravate koji se obilježava 18. listopada.

Iako se s kravatom, tim jedinstvenim modnim detaljem i najpoznatijim nacionalnim simbolom, s punim pravom može ponositi svaki građanin Hrvatske, posebnu vezu s „okolovratnim“ ukrasnim rupcem imaju čak dva Novogradiščana. Jedan je Marijan Bušić, direktor tvrtke Potomac, tvorac brenda Croata i ravnatelj Academie Cravatice, jedinstvene neprofitne ustanove koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine, a drugi- Miro Gavran, svjetski poznat dramatičar, od neki dan i prvi hrvatski veleposlanik kravate. Prestižna titula „promicatelja“ ukrasnog rupca koji su Hrvati podijelili najprije s Francuzima, a onda i s ostatkom svijeta, Miri je dodijeljena na stručnom skupu Kravat{ na } diplomacija, održanom u Kući Europe u Zagrebu, u organizaciji Academie Cravatice i Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN.

Jedinstveni simpozij, istaknuo je, u ime organizatora ravnatelj Academie Cravatice, Marijan Bušić, „udružio je, kao prijatelje kravate, uoči Svjetskog dana kravate, državne institucije, našu diplomacija, vladin i nevladin sektor, s ciljem da istaknemo Hrvatsku kao domovinu kravate i ponosno i zajednički damo doprinos obilježavanju toga dana širom svijeta.“, rekao je, između ostaloga, Marijan Bušić. Posebnost veze Novogradiščana i kravate potvrdio je i Miro Gavran, naš renomirani dramatičar i rado čitan književnik, na skupu u čast kravati proglašen prvim hrvatskim veleposlanikom kravate, „diplomatom“ koji će ove jeseni imati čak devet inozemnih premijera u devet zemalja, od Austrije do Rusije. „Sve će to biti dobra prigoda da kao veleposlanik kravate promoviram hrvatsku umjetnost i našu domovinu kao kolijevku kravate i svega onoga što kravata predstavlja.“ rekao je Gavran. Stručni skup Kravat{ na } diplomacija održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjdnika Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba i brendom Croata.

TEKST: S. Tarbuk  FOTO: Facebook Miro Gavran

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn