KRAUSSOVA BEĆARSKA VEČER – Predstavljanje skulpture i proba KUD-a Orljava na Trgu bećarca

Datum objave: 26. 7. 2022. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – Trg bećarca dobiva novu skulpturu.Riječ je o Friedrichu Salomonu Kraussu, etnologu svjetskog glasa koji je zapisao mnoštvo erotskih bećaraca iz područja Slavonije, a predstavljanje skulpture, rad kiparice Tatjane Kostanjević održat će se 1. kolovoza uz nastup KUD-a Orljava.

Dok kulturno umjetnička društva diljem Slavonije vrijedno rade na stvaranju sadržaja Muzeja bećarca njegov vanjski dio, Trg bećarca dobiva novu skulpturu. Riječ je o Friedrichu Salomonu Kraussu, etnologu svjetskog glasa koji je zapisao mnoštvo erotskih bećaraca iz područja Slavonije. U svojem djelu navodi kako je Pleternica “njegovo rodno mjesto”, a njegova majka je bila Pleterničanka. “Pleternica je bogata važnim povijesnim ličnostima koje su pronosile njeno ime širom svijeta.Kroz svoju knjižnicu već smo izložili određena imena, ali ne želimo stati na tome nego važnim ljudima dati njihovo mjesto u modernoj arhitekturi, te time i obogatiti javni prostor,” rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

U prigodi predstavljanja skulpture, akademske kiparice Tatjane Kostanjević, Kulturno umjetničko Orljava će upriličit probu na otvorenome, a Javna ustanova i TZ Pleternica Bećarski gastro kutak. “Proba na otvorenom je naš novi koncept rada i pokazao se izuzetno uspješan. Sretni smo što radimo i djelujemo u gradu koji njeguje bećarac i iskreno se veselimo daljnjim aktivnostima i samom otvorenju Muzeja bećarca. Također nam je drago što imamo jako dobru suradnju i što nas Grad zove da budemo dijelom svih aktivnosti gdje možemo pomoći – istaknuo je predsjednik KUD-a Orljava Renato Brankovan.

Pleterničkim KUD-ovima godinama gaje baštinu, a posljednjih nekoliko mjeseci neumorno rade zajedno sa ostalim KUD-ovima diljem Slavonije na snimanju materijala za Muzej. Skulptura, kao i uređenje unutrašnjosti Interpretacijskog centra Muzej bećarca, dio je zajedničkog projekta Svijet graševine, financiranog europskim sredstvima iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda.

TEKST: S. P./ Grad Pleternica               FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn