KOREOGRAFSKI PROJEKT – Jedinstvenih 13 u Pogonu Jedinstvo

Datum objave: 16. 12. 2014. | Kategorija: Kultura

anybody

POŽEGA-“Anybody who knows anything about dancing” naziv je jedinstvenog kolektivnog koreografskog eksperimenta koji će se na inicijativu autorice Ivančice Ive Horvat, održati u zagrebačkom Centru za nezavisnu kulturu i mlade, poznatijem  kao Pogon Jedinstvo, 20. prosinca  2014. godine u 20 sati. U projektu sudjeluje 13 plesnih umjetnica iz Hrvatske i inozemstva s kojima je autorica projekata u nekom trenutku surađivala na plesnoj sceni, a među njima se nalazi i naša Požežanka Ilijana Lončar.

Zahvaljujući ideji Ivančice Ive Horvat, nakon gotovo dva desetljeća ponovo će se u zajedničkom projektu okupiti krema hrvatske plesne scene – 13 plesnih umjetnica koje su danas, dugogodišnjim plesnim iskustvom svaka ponaosob razvile scensku karakteristiku i snagu na kojoj se i zasniva potreba i zamisao plesne večeri pod znakovitim nazivom “Anybody who knows anything about dancing”.

Plesni susret obuhvaćen glazbenim konceptom, istaknut će individualne stavove prema životu svake od umjetnica koje u njemu sudjeluju kao izvođačice i koreografkinje u trominutnim solo – intervencijama. Zajednički rad trajat će 48 sati, a bit će prikazan jedan jedini put, pojašnjava Ilijana Lončar:  “U cijelom projektu povezuje nas Ivančica koja je okupila ekipu s kojom je surađivala 90-tih godina dok smo svi bili u Zagrebu. Tu sam i ja jer sam radila s njom  u to vrijeme, i u  Liberdance-u, ali i na  plesnim televizijskim projektima i u kazalištu. Ekipa je sastavljena međunarodno – iz Belgije, Španjolske, puno ih je iz Zagreba i ja iz Požege. Radimo zajedno 48 sati i samo jednom ćemo izvesti taj projekt, svaka od nas plesačica dolazi s tri minute svog sola, uz zajedničke dijelove koji će  sve povezivati, ” rekla je Ilijana dodajući kako joj je poziv bio veliko i ugodno iznenađenje, no popraćen ipak osjećajem treme i odgovornosti.

ilijana

“Tu su kolegice koje još uvijek plešu i kojima se divim –  Larisa Navojec, Maša Kolar i ostale. Evo, nakon 18 godina kada sam imala profesionalnu predstavu u Zagrebu (“Rock’n’roll u Gavelli s Bojanom Gregurić) ovo je jedan novi izazov,” zaključila je Ilijana na koju smo iznimno ponosni jer je dio projekta u kojem, uz već navedene Ivančicu Horvat, Larisu Navojec i Mašu Kolar, sudjeluju i Roberta Milevoj, Aleksandra Jeneva Imfeld, Deana Gobac, Iva Nerina Sibila, Tamara Curić, Sofia Asencio, Nathalie Labiano, Renata Vraneković i Ana Šaškor.
Projekt je organiziran uz pomoć Udruge profesionalih plesnih umjetnika “PULS” i Plesnog centra “TALA”, a podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Plakat/ R.Sarađen (I.Lončar facebook)

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn