KORACIMA KRALJEVSKE NEVJESTE – Maštovita interpretacija srednjovjekovne požeške povijesti

Datum objave: 15. 3. 2017. | Kategorija: Kultura

N

POŽEGA- Požeški muzealci pripremili su svojim sugrađanima jedinstven program pod nazivom “Koracima kraljevske nevjeste” nadahnut bogatom požeškom poviješću. Požežani su mogli večeras i sami sudjelovati u maštovitoj interpretacije srednjovjekovne povijesti te proći stazama kraljevskog grada kojima su hodale i plavokrvne dame.

Uz atraktivnu srednjovjekovnu glazbu, kostimiranu pratnju kraljice Elizabete koju je utjelovila povjesničarka Kristina Rupert, te dvorsku ludu (Anabela Sulić), raspjevanu dvorsku damu (Ružica Maurus), i fratra (Matko Trnačić), odvažna i znatiželjna skupina dvorjana prošla je od jedno do drugog srednjovjekovnog lokaliteta – od Gradskog muzej do crkva sv Duha ( tadašnja crkva sv. Dimitrija), potom do crkve sv. Lovre ( srednjovjekovna crkva sv. Marije), pa na Stari Grad gdje je nekada bila kraljevska utvrda, a potom na Trg  Svete Terezije te nazad u Gradski muzej. Poučna ruta pružila je priliku da se, uz stručno vodstvo, prisutni upoznaju s nepoznatom stranom požeške povijesti.

NN

“Cilj je da upoznamo Požežane kako je Požega u srednjem vijeku bila kraljevska nadarbina, kraljice bi dobivale Požegu kao poklon nakon što bi se udale u kraljevsku obitelj. Nisu se čak ni sve kraljice ovdje pojavljivale, ali kako su bile gospodarice prikupljao se porez u njihovo ime. No, kraljica Elizabeta i njena kćer Marija proganjane od hrvatskog i ugarskog plemstva ipak su u jednom svratile i u Požegu,” pojasnila je povjesničarka Kristina Rupert po čijoj ideji je osmišljen program.

NNN

“Gradski muzej Požega odlučio se za jednu ovako ambijentalno- životnu interpretaciju zahvaljujući prije svega mladoj povjesničarki Kristini Rupert čija je to ideja. Kroz šetnju gradom podsjećamo na zaboravljeni, neobični i slabo poznati dio srednjovjekovne povijesti našeg grada koji je bio grad ugarskih kraljica, ali i želimo ljudima približiti ideju šetanja po gradu po zaboravljenim mjestima koja imaju svoju priču,” naglasila je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić. Pri povratku, ispred muzeja (i obilaska izložbe U dobru i zlu) sve šetače i “dvorjane” dočekalo je srednjovjekovno osvježenje OPG Livak – čaj od 7 vrsta zdravih biljaka.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn