KONZERVATORSKI ODJEL U POŽEGI: Svileni tragovi života i smrti

Datum objave: 11. 12. 2014. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA-  U prostorijama Konzervatorskog odjela u Požegi otvorena  je izložba “Svileni tragovi” koja predstavlja restauratorski potpuno obrađene tekstilne nalaze iz kripte Katedrale sv. Terezije Avilske. Na izložbi je predstavljeno sedam predmeta – pet haljina i dva pripadajuća šala iz 19. stoljeća. To je druga po redu izložba koju Konzervatorski odjel u Požegi priređuje na ovu temu, a bit će otvorena od kraja siječnja iduće godine.

Kada je u kasnu jesen 2004. otvoren uzak prolaz na kripti Katedrale sv. Terezije Avilske u Požegi, u koju već 80 godina nitko nije stupio, željelo se provjeriti stanje u kojem se taj dio crkve nalazi, kako bi se detaljnije mogla planirati obnova. Ono što su požeški konzervatori pronašli sada je već priča koja traje. Prva izložba koja je obuhvaćala gotovo sav nalaz ( lijesove, tekstil) potpuno ili djelomično restauriran pod nazivom “Memoria” održana je 2007. godine. “Svileni tragovi” nastavak su te priče.

“Na prvoj izložbi prikazali smo raznovrsniji materijal u različitoj fazi obrade – dio je bio restauriran, očišćen i pripremljen za izložbu, a dio je bio posve nerestauriran i samo zaštićen. U toj grupi materijala koji je bio samo preventivno zaštićen i očišćen, najvrijednija skupina predmeta bili su upravo odjevni predmeti koji su od 2007. godine sustavno  restaurirani. Ove godine ta restauracija je završena, nju je obavio Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu i Odjel za tekstil u Ludbregu i željeli smo sada prikazati rezultate postupka, kvalitetu te odjeće  i razinu građanskog  života u Požegi. To je vrlo visoka razina života, odjeća je izrađena od čiste svile, po modnim normama tog vremena,” rekao je pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi dr. sc.  Žarko Španiček. Iako je riječ o pogrebnom ruhu, dodaje Španiček, to je svečana odjeća koja ne dokumentira samo imovinsko stanje, razinu kulture i ukusa nego i sasvim drugačiji pogled na svijet, na život i smrt no što ga danas imamo. “Smrt tada nije doživljavanja isključivo kao nešto tragično već i kao jedna velika svečanost i zbog toga je ova pogrebna odjeća ujedno i vrlo svečana tako da haljine izgledaju kao da su odložene netom s povratka s nekog bala,” kaže Španiček, dodajući kako je za očekivati da će u konačnici svi ti vrijedni predmeti biti pohranjeni u Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije.

“Ova izložba otvara pogled u područje posebne pokretne kulturne  baštine jer odjeća i tekstilni predmeti su nešto specifično i  na najizravni način nas povezuju s osobama koje su to prije dvjesto godina nosile što osim znanstvene i estetske ima i jednu dodatnu emotivnu vrijednost. Stoga je značajna odluka konzervatora da taj materijal obrade i predstave javnosti jer osim kulturne vrijednosti  obuhvaća i predstavlja značajan doprinos na podrjučju tekstila te  sasvim sigurno dostiže najviše stnadarde restauratorske struke na tom području,” naglasio je Tomislav Petrinac ispred Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture koji je otvorio izložbu. Otvorenju izlobe nazočili su Mario Braun, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda i Gordana Car viša restauratorica za tekstil čiji je tim obavio ovaj zahtjevan posao.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn