KONCERT – Glazbena čarolija mladog požeškog brass quinteta

Datum objave: 05. 5. 2016. | Kategorija: Kultura

n

NOVA GRADIŠKA/POŽEGA – Mladi puhači Glazbene škole Požega priuštili su novogradiškoj publici događaj za pamćenje nastupom u baroknoj crkvi Svete Terezije Avilske. I mada je iza njih već zavidan broj nastupa, prvi je ovo puta da su Novogradiščani, zahvaljujući jednom od njih petorice, Zvonimiru Oršuliću, dobili priliku čuti kako zvuče truba,rog, trombon i tuba, ali i saznati zašto mladu glazbenu ekipu okupljenu pod nazivom Brass quintet s oduševljenjem dočekuju gdje god se pojave.

Josip Klima, nacionalno, ali i internacionalno čudo na violini, Ljerka Očić, majstorica orgulja,glazbenici čarobne harfe, ali i pradjede današnjeg klavira-klavičembala, kao i nebrojeni umjetnici kojima je instrument glas, proteklih su godina dobili priliku da osobno „okušaju, ispipaju i osjete“ božansku akustičnost novogradiške barokne crkve Svete Terezije Avilske. Sada su to, vrsnim muziciranjem, učinili i oni najmlađi, ali jednako tako posebni-članovi jedinog regionalnog brass kvinteta-mladi puhači Glazbene škole Požega, i publici priuštili doživljaj za pamćenje.

I mada je iza njih već zavidan broj nastupa, prvi je ovo puta da su Novogradiščani, zahvaljujući jednom od njih petorice, Zvonimiru Oršuliću, dobili priliku čuti kako zvuče truba,rog, trombon i tuba, ali i saznati zašto mladu glazbenu ekipu okupljenu pod nazivom Brass quintet s oduševljenjem dočekuju gdje god se pojave. Pokazali su nam to, uz već spomenutog Zvonimira na trubi, i Filip Došlić na rogu, Domagoj Lokner na trombonu, Ivan Budoš na tubi i Domagoj Krpan, kao još jedan trubač, i upoznali s djelima Albinonija, Mozarta, Purcella, Haydna, Hubeaua, ali i Eltona Johna.

ng

Bila je to jedinstvena glazbeno-edukativna večer  ispunjena čarobnim,čistim i prodorno moćnim zvucima limenih puhačkih instrumenata bez kojih nema snage niti jednog orkestra, ali niti genijalnog jazza  i za koje se, uglavnom, odlučuje manji broj mladih polaznika glazbenih škola. Upravo zbog toga, sjajna požeška petorka u ovom je trenutku jedini takav sastav u Slavoniji i Baranji, što ih uz kvalitetu, uigranost, uspjehe s natjecanja, zanimljiv repertora sastavljen od klasike, ali i suvremenih pop melodija, zasigurno čini i jednima od atraktivnijih glazbenih „ekipa“. Prepoznali su to i brojni Novogradiščani, dokazani zaljubljenici u snagu,veličinu, gromkost i energiju limenih puhačkih instrumenata, s čijom nas specifičnošću, ali i sposobnošću improvizacije, godinama oduševljavaju i članovi gradske limene glazbe.

Za virtuoznost zvuka kojeg proizvode titraji usnica i dah glazbenika, kao i vrsnu koncertnu kondiciju, potvrđenu pred novogradiškom publikom i bisom, uz Zvonimira, Filipa, dva Domagoja i Ivana, itekako je zaslužna i Kristina Banovac, magistrica muzikologije, mlada mentorica koja ima razloga za ponos.Uz sjajnu, još jednom potvrđenu nadzemaljsku akustičnost prostora arhitektonskog bisera i najprepoznatljivijeg simbola najmlađeg hrvatskog grada, Crkve Svete Terezije Avilske, bila je ovo večer čistog užitka. ( sigurna sam kako se i stari mačak „Sachmo“negdje gore nasmiješio). And now…the trumpets!

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB    FOTO: NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn