KOMUNALAC POŽEGA – Pokrenuta “Tražilica grobnih mjesta”

Datum objave: 26. 10. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Uoči blagdana Svih svetih na požeškom groblju sv. Ilije predstavljen je novi sustav Tražilice grobnih mjesta. Posjetiteljima je omogućeno pretraživanje groblja pomoću QR koda ili spajanja na službene web stranice Komunalca Požega. Sustav je izrađen uz podršku Grada Požege, a uz predstavnike Komunalca, današnjoj prezentaciji nazočili su gradonačelnik Darko Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon.

Za pronalaženje grobnog mjesta potrebno je imati „pametni telefon“ i internetsku mrežu. Tražilicom grobnih mjesta jednostavno se pronalazi položaj grobnog mjesta na planu groblja u odnosu na trenutnu lokaciju posjetitelja. Osim lokacije grobnog mjesta (groblje, polje, red i broj), u slučajevima gdje su takve informacije dostupne, prikazuju se informacije o datumu rođenja i datumu smrti pokojnika. Sustav funkcionira spajanjem na internetsku stranicu www.komunalac-pozega.hr i upisivanjem imena i prezimena pokojnika u Tražilicu grobnih mjesta ili skeniranjem QR koda koji se nalazi na info panoima na ulazima gradskih groblja. QR čitač besplatna je aplikacija koja se vrlo jednostavno može preuzeti s interneta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Na blagdan Svih svetih na groblja svake godine dolazi mnogo posjetitelja, među njima i oni iz udaljenih dijelova Hrvatske pa čak i iz drugih država. Kako bi im olakšali pronalaženje grobnih mjesta znanaca, rodbine i prijatelja, pristupili smo izradi sustava pretrage grobnih mjesta putem Tražilice grobnih mjesta, na grobljima koja su pod upravljanjem Komunalca Požega d.o.o. Ukupni troškovi uspostave sustava su oko 15 tisuća kuna,” rekao je direktor Komunalca Anto Bekić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Zadovoljan sam što i dalje unapređujemo situaciju na našim grobljima te uvodimo nove tehnologije koje koristimo tako da olakšamo posjet svim našim sugrađanima i gostima koje očekujemo ovih dana. Čestitam i podržavam ovakve inicijative. Smatram kako je to način na koji i dalje trebamo raditi, a od Komunalca očekujem još puno dobrih stvari,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Podaci u sustavu kontinuirano se nadopunjuju, a osim posjetiteljima ovakav način pretraživanja grobnih mjesta od velike je koristi djelatnicima tvrtke Komunalac Požega d.o.o. jer je na groblju sv. Ilije više od 3.000 grobnih mjesta, na Groblju sv. Elizabete oko 1.670 i na Groblju Krista Kralja 900 grobnih mjesta,” dodao je direktor Bekić.Pretraživanje putem Tražilice grobnih mjesta za sada je moguće na Groblju Svetog Ilije i Groblju Krista u Požegi te na groblju u Dervišagi. Ovih će dana info panoi biti postavljeni na groblju u Vidovcima, a preostala groblja putem Tražilice grobnih mjesta moći će se pretraživati do kraja godine.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn