KOMUNALAC POŽEGA D.O.O. – Anto Bekić: Odvojeno sakupljanje otpada trenutno donosi trošak, ali to je zakonska obveza

Datum objave: 08. 7. 2015. | Kategorija: Društvo

DSC07763

POŽEGA – Direktor požeškog Komunalca Anto Bekić na danas održanoj konferenicji za medije govorio je o povećanju cijena usluga sakupljanja, odvoza i zbrinjavana otpada. Prema njegovim riječima, provođenjem djelatnosti odvojenog sakupljanja otpada, koja je zakonska obveza, došlo je do značajnog povećanja troškova te je postojeći cijenik usluga za domaćinstva bilo nužno prilagoditi nastalom stanju.

Cijena za domaćinstva sa sadašnjeg iznosa od 45,63 kune mjesečno s PDV-om  povećana je na 52,93 kune s PDV-om. Cijena za gospodarstvo se ne mijenja jer je u njenoj strukturi predviđen dovoljan iznos za pokrivanje troškova odvojenog sakupljanja otpada. Za samačka i staračka domaćinstva ostaje i dalje postojeća olakšica. Bekić ističe kako odvojeno sakupljanje otpada trenutno ne donosi zaradu komunalnim društvima nego predstavlja veliki trošak. “Sustav kontinuirano pokazuje trend rasta sakupljenih količina korisnog otpada ali trenutno na tržištu korisnih sirovina nije moguće postići bolje uvjete u prodaji istih zbog slabih prilika na tržištu i neodgovarajuće zakonske regulative,” ističe Bekić te dodaje: “Mi moramo znati koji su ciljevi Zakona koji je pak plod europskih direktiva. Zakon je propisao da je potrebno poduzeti sve mjere spriječavanja nastanka otpada, a a odlganje otpada na odlagališta predviđen je kao krajnja mjera za onaj otpad koji se više ne može iskoristiti.Često je teško razumijeti, pogotovo našim korisnicima, da mi građane upućujemo na odvajanje otpada a time se samo stvaraju veliki troškovi. Ono što je ipak dobrobit za sve nas u konačnici jest smanjenje količine otpada koji se odlaže. Jer uskoro ćemo, za nekoliko godina, po izgradnji regionalnih centara za gospodarenje otpadom, koji s najavljuju do kraja 2018. godine, ići na zatvaranje odlagališta kakvo je Vinogradine, a svoj otpad ćemo voziti u Novu Gradišu na budući centar i tamo plaćati po toni otpada. Stoga već sada moramo učiniti sve napore kako bi smanjili količinu otpada koji će odlaziti jer ćemo mi to plaćati po toni, a zapravo ta cijena će se na kraju “preliti” na korisnike -radi li se o domaćinstvima ili gospodarstvima,” kaže Bekić.

Trenutno samo na papiru imaju “pozitivnu nulu” dok za otpadno staklo Komunalac plaća odvoz, a problem je i s otpadnom plastikom. “Mi trenutno samo na papiru možemo doći do “nule u poslovanju”. Papir koji dođe potrebno je također razvrstavati po segmentima, voziti na razne lokacije.  Plastika je trenutno problem u cijeloj Hrvatskoj jer se mora prebirati i posebno sortirati, prešati i balirati i sretni smo da nam netko sada to preuzme iako ne dobijemo ni kune. Znači, moramo postaviti sustav, nabaviti komunalnu opremu, ljude i vozila koja će to pokupiti i obaviti cijeli proces te predati nekom uporabitelju gotovo za nula kuna. Nažalost je to tako u cijeloj Hrvatskoj,” dodaje Bekić.

Primjena odvojenog sakupljanja otpada započela je kao pilot projekt 2014. godine, a do kraja godine planira se izvršiti podjela kanti za papir u gradu Požegi, prgrdskim naseljima, kao i PVC vreće za korisnike u srdištima općina u Požeštini čime bi se obuhvatilo oko 10 tisuća korisnika,  od ukupnog broja koji je oko 18.500, a tijekom 2016. godine planira se nastavak proširenja zone odvoza na ostala naselja. Pri tom je, kako je naglasio Bekić, neophodna nabavka još dva vozila, daljnja nabavka komunalne opreme te zapošljavanje nekoliko radnika koji će se baviti samo odvojenim sakupljanjem i razvrstavanjem otpada.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

 

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn