KOLO NA MEDANU – Manifestacija koja čuva drežničko šetano kolo, zaštićeno kulturno dobro RH

Datum objave: 14. 6. 2019. | Kategorija: Susreti

DREŽNIK – Drežnikom, jednim od najljepših sela novogradiškog kraja, u Općini Rešetari, u subotu, 15.lipnja, zaorit će se pjesma i zvuk tamburice, u slavlje tradicije i bogate slavonske baštine. Sve je spremno za 17. „Kolo na Medanu“.

17.godinu za redom, u subotu, 15.lipnja, Kulturno umjetničko društvo Drežnik pokazat će kako se uspješno, kroz generacije, čuvaju tradicija izvorne narodne pjesme i običaja, ali i kako selo čije ime nose, može biti ponosno na autohtono kulturno blago. Sve je spremno za „Kolo na Medanu“, tradicionalnu manifestaciju koja predstavlja i čuva „šetano kolo“, specifičan oblik narodnog kola koje se pleše samo u određenim dijelovima Slavonije.

Ovo drežničko, uz naziv, a Medan je, kažu mještani, točka na kojoj se odvija kulturni i društveni život, mjesto druženja, pjesme i upoznavanja s najnovijim seoskim aktualnostima, posebno i po činjenici kako ga je kao kulturno dobro zaštitilo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, što je, također zasluga vrijednih članova KUD-a, organizatora manifestacije. 17.“Kolo na Medanu“ pod pokroviteljstvom Općine Rešetari, zakazano za subotu, 15.lipnja, uz priliku da zavire u tradiciju, posjetiteljima će ponuditi i bogat kulturno umjetnički program u kojem će, uz domaćine, članove KUD-a Drežnik, nastupiti i KUD Vrbje,“Matija Gubec“ iz Slavonskog Kobaša, „Zrinski“ iz Brodskog Stupnika, KUU „Voćin“, KUD „Salinovec“, KUD „Sinj“ i Hrvatski kullturni centar Srijem-Hrvatski dom.

TEKST: S. T.      FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn