KESTENIJADA U PLETERNICI – Zbog tradicije i prijeko potrebne pozitive

Datum objave: 24. 10. 2020. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Usprkos koroni, vrijedni članovi Pleterničkih čoraka, uz podršku Turističke zajednice i Grada Pleternice, organizirali su tradicionalnu Kestenijadu za koju su ove godine pripremili 80 kilograma kestenja, ali i drugih domaćih specijaliteta. Jer “bolje da propadne selo, nego običaji”.

Novo, središnje mjesto Pleternice, jedinstveni Trg bećarca, pokazao se kao idealna kulisa za još jednu tradicionalnu gradsku manifestaciju. Organizirana usprkos koroni i prijetećoj kiši, u režiji udruge Pleternički čoraci, ovogodišnja je Kestenijada, unatoč nešto manjem obimu, posjetiteljima pružila priliku za subotnje druženje, a izlagačima mogućnost za zaradu i promociju domaćih proizvoda. Jer, “bolje da propadne selo, nego običaji”.

“Iako smo bili u dilemi ići ili ne u organizaciju ove priče, odlučili smo, prije svega zbog podrške vrijednim članovima Pleterničkih čoraka, a onda i potrebe svih ostalih da na kratko pobjegnemo od novog normalnog, organizirati Kestenijadu. Na sreću, prostor Trga bećarca, novog središnjeg mjesta u gradu, omogućava nam poštivanje distance i svih preporučenih epidemioloških mjera, zbog čega sam sigurna kako će manifestacija biti i posjećena. Osim toga, u godini poput ove, kada smo polako počeli prepoznavati važnost poljoprivrede i proizvoda vlastitih vrijednih ruku, svima nam je potrebno malo pozitive i okretanja jednih drugima”, istaknula je prva žena Pleternice, gradonačelnica Antonija Jozić.

Da ničega ne nedostaje, pobrinuli su se organizatori. “Ove smo godine za posjetitelje pripremili 80 kilograma kestenja odlične vrste po simboličnoj cijeni od samo 10 kuna za mjericu. Uz dobru atmosferu i drage ljude, planiramo sve ispeći i sa zadovoljstvom, u zdravlje, pojesti, a uz kestenje, za sve ukuse i uzraste, ima i kolača, kiflica, meda, pa i nečega za zaliti.”, poručila je Marica Špehar, članica Pleterničkih čoraka.

TEKST: Simonida Tarbuk          FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn