KAZALIŠNO GOSTOVANJE – Ljubavna komedija “Vrzino kolo” dolazi u Požegu!

Datum objave: 08. 5. 2018. | Kategorija: Kultura

329047

POŽEGA – Nakon Budimpešte, Zagreba, Pečuha, Subotice, Splita ljubavna komedija „Vrzino kolo“ Gradsko kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca dolazi pred požešku publiku 12. svibnja s početkom u 20,00 sati. Riječ je o uspješnici s kojom je  Gradsko kazalište “Joza Ivakić” u studenom 2017 godine obilježilo 100 godina kazališnog života u Vinkovcima, 85 godina od smrti Joze Ivakića te deset godina svog profesionalnog rada.

U predstavi koju je režirao Vjekoslav Janković glume izvrsni mladi glumci (većina ih je poznata požeškoj kazališnoj publici još iz suradnje Gradskog kazališta Požega s Umjetničkom akademijom u Osijeku): Ivan Ćaćić, Matea Marušić, Katarina Baban, Denis Brižić, Hrvoje Seršić, Selena Andrić, Goran Smoljanović , Katarina Kristić, Vladimir Andrić te plesači iz FA Lisinski Vinkovci.

Okosnicu radnje čine ljubavne zgode i nezgode začinjene elementima komedije karaktera i zabune te se tako na samom početku publika upoznaje s likom Harmonikaša/Grabancijaša (Vladimir Andrić) koji u prologu najavljuje temu i svoju funkciju – kombinaciju Kupida i Lokija koji će usmjeravati emocije likova, ali im pri tome i otežavati posao obogaćujući i komplicirajući radnju.

329042

Radnja se odvija poput vrzinog kola u kojem s jedne strane sudjeluju stariji ženici matori Tutljo (Denis Brižić), kočoperni Čiko (Hrvoje Seršić), stari Rogonja (Goran Smoljanović), s druge strane udavače puštenica Julka (Matea Marušić), namiguša Kata (Katarina Baban) i ofrkuša Ljubica (Selena Andrić). Svima im račune mrsi zgodni, mladi i sposobni Ženskar Jotina (Ivan Ćaćić) dok radnju začinjavaju konobarica (Katarina Krištić), pomoćni harmonikaš (Zorko Bagić), harmonikaš (Andrej Pezić) te varošani i plesači (Folklorni ansambl Lisinski Vinkovci).

“Ljepota Ivakićevog  „Vrzinog kola“ je i u tome što s jedne strane donosi pučku tradiciju, a to su ljubavni odnosi, ljubavni zapleti, ljepota govora, glazbe, a s druge strane dva su čina napisana kao vodvilj, po kazališnim normama koje su bile u tom trenutku aktualne i moderne. Ivakić spaja najbolje od velikog kazališta i tradicijskog pučkog teatra.“ rekao je o predstavi redatelj Janković.

TEKST: S. P/ GK Joza Ivakić        FOTO: GK Joza Ivakić

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn