KAZALIŠNE LJETNE VEČERI – Najavljena premijera dokumentarnog filma “Moć u glavi”

Datum objave: 27. 6. 2024. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Četvrti dokumentarni filmu autora Dalibor Platenika “Moć u glavi” donosi priču o nizu autorskih punk i novovalnih rock skupina koje su djelovale u Požegi u razdoblju od 1975. do 1991. godine. Svjetska i hrvatska premijera filma održat će se u Gradskom kazalištu Požega u sklopu “Kazališnih ljetnih večeri” 28. lipnja u 20 sati.

Nizom dokumentarnih snimaka u filmu se prikazuju i mjesta koja su bila značajna za razvoj subkulture i kulture tog vremena, ali i brojni protagonisti, članovi bendova, autori glazbe i tekstova koji su obilježili ondašnju požešku i širu glazbenu scenu. „Moć u glavi“ govori tako o 13 autorskih grupa (Apatridi, Bliski susrt, EX, Flash, Hare, Integrirani krug, Lost Brain, Married Body, Rubna lica, Rukopotezno povlačilo, Secto Limy, Sexa, V-efekt, Žak Fatalist), a donosi i više od 20 razgovora s protagonistima toga vremena, naglasio je autor filma Dalibor Platenik.

“Film je završen nakon nepune četiri godine. U filmu je 14 bendova, 27 sugovornika. Film je posvećen gradu Požegi i osobno mislim da je ovaj film vrlo bitna karika koju niti jedan grad u Hrvatskoj nema. Požega je prva koja ima ovakav film koji je digitaliziran. Za potrebe filma digitalizirana je velika količina 8 milimetarskih filmova vezanih uz grad Požegu, VHS snimaka i više od 60 tonskih audio zapisa pjesama sa analognih traka i kazeta. Upotrebljeno je, skenirano, digitalizirano preko dvije tisuće klipova, audio, video i fotografija. Film je uz dokumentne kadrove sniman i u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Novom Vinodolskom, Singapuru, Amsterdamu i dakako u Požegi. Ovaj cijeli projekt zamišljen je kao multimedijalni projekt, ne samo film, tako da će krajem ove godine izaći audiokompilacija na nosaču zvuka. LP ploča na kojoj će se nalaziti svi bendovi kako bi se upisali u povijest i grada i hrvatske rock kulture.” rekao je Platenik.

S notom nostalgije u filmu se govori o pokretanju kultnog požeškog mjesta SPOK-a (Slavonsko-požeškog omladinskog kluba) koji je bio središnje mjesto okupljanja mladih ne samo kroz glazbu, već i kroz ostale grane umjetnosti.U SPOK-u gostovala su sva zvučnija imena glazbene scene toga vremena, a organizirane su i brojne izložbe, performansi, kazališne predstave iz sfere alternativnog i rock izričaja.

Ovaj je film istodobno i autobiografski film autora Dalibora Platenika koji je bio dio požeške scene osamdesetih godina. Autor je do sada ostvario niz nagrada za dokumentarne filmove “Čovjek i drvo” i “Retro boom” od Singapura, Indije, Švedske, Italije, Sjedinjenih Američkih država i dakako Hrvatske.

Hrvatska i svjetska premijera filma biti će 28. lipnja 2024. u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20 sati. Voditelj premijere bit će Mario Kovač, a sljedećeg dana, 29. lipnja u 20 sati uz premijeru filma publiku očekuje i nastup u filmu prisutnih grupa Flash i Rukopotezno povlačilo čiji članovi će se ponovno okupiti i uživo svirati nakon 40-ak godina.

TEKST: Sanja Pok                  FOTO: Sanja Pok

 

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn