KAZALIŠNA PREMIJERA – “Tuna Bunjavilo” oduševio Požežane

Datum objave: 01. 7. 2015. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Na sceni Gradskog kazališta Požega sinoć je odigrana premijera predstave “Tuna Bunjavilo”, komedije koju je davne 1879. godine napisao Josip Kozarac. Predstavu je režirao Tomislav Pavković, a glume Zijad Gračić, Ivan Grčić, Ivan Vukelić, Sara Stanić, Sven Madžarević, Antonija Stanišić i Lovro Ivanković. 

Komediografsko djelo Josipa Kozarca te njegova rijetka uprizorenja nisu ostavila vidljivog utjecaja na razvitak hrvatske građanske drame, stoga Kozarca danas ne prepoznajemo kao dramskog pisca. No, vrata u njegov dramski opus otvorilo je Gradsko kazalište Požega oživjevši tekst koji je sam autor žanrovski odredio kao  – lakrdiju. I doista, već tipska imena nekih likova –  Tuna Bunjavilo (Ivan Grčić), Filip Lukavština ( Zijad Gračić), Mato Vucibatina ( Sven Madžarević) naginju jasno ka karikaturi. Filip Lukavština bogati je slavnoski gazda- škrtac koji je opsjednut “rozenkastim” pismom za koje smatra da je šifrirana oporuka bogatog ujaka. Tu je i njegova kćer Manda (Sara Stanić) koja ga dodatno nervira stalnim ljubavnim sastancima sa sudcem Brankom i  “plemeniti sluga iz dva sela” Tuna Bunjavilo kojeg ” ne može tako malo platiti koliko on može malo raditi”, a  radnju dodatno komplicira pojava lažnog učenjaka Mate Vucibatine (Sven Madžarević) dok završni kolorit i komiku donosi ciganski par Šolda – pandur ( Lovro Ivanković) i Maruška ( Antonija Stanišić).

Naslovnu ulogu ludastog Tune, pravog izvora “narodne mudrosti”, izvrsno je odradio Ivan Grčić, a Zijad Gračić doista je unio živost u sirotog bogataša koji je na rubu živčanog sloma i nije baš lukav koliko mu to ime kaže. Sara Stanić i Ivan Vukelić uigran su par mladih ljubavnika koji scenskom i verbalnom komikom oduševljavaju “na prvu” a jednako su dobri i Vucibatina ( Madžarević) te ciganski bračni par ( Ivanković-Stanišić) u doduše manjim, ali za komički mehanizam predstave, vrlo važnim ulogama. Glumcima je pri tom pomogla i izvrsno izabrana glazba koja “podebljava” komične situacije.

Doista, kako je i sam autor odredio “Tuna Bunjavilo” je lakrdija, ali u izvedbi požeške kazališne ekipe to je fina lakrdija s puno sofisticiranih elemenata koji možda ne izazivaju “smijeh do suza” ali  lako izmame široki osmijeh i buran pljesak i svakako nude izvrsnu i kvalitetnu kazališnu zabavu koja je zavrijedila svoje vrijednosti pokazati i na drugim hrvatskim scenama.

TEKST: Sanja Pok   FOTO: T. Milanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn