PREMIJERA S POŽEŠKOM PRIČOM: Želite renovaciju stana ali i dozu optimizma – zovite Majstora Juru i Tragače!

Datum objave: 19. 11. 2016. | Kategorija: Kultura

n

ZAGREB/POŽEGA – Tragači su malo moderno neovisno kazalište koje je u Zagrebu 2015.g. osnovala akademska glumica Jelena Hadži-Manev, koja je prethodno godinama vodila koprivnički Ludens teatar. Tragači su okrenuti autorskom kazalištu i istraživačkom kazališnom radu, a prvu predstavu „Majstor Jura – Priča o jednoj djevojci“ realizirali su u suradnji s Centrom mladih Ribnjak. Predstava u Zagrebu igra na Sceni Ribnjak, a sprema se i na put po Hrvatskoj. S obzirom da u predstavi igra mlada požeška glumica Marijana Matoković, nadamo se da ćemo je uskoro moći vidjeti i u Požegi.

„Marijana je jedna od prvih kandidata i kandidatkinja koje sam spremala za prijemni ispit za studij glume, i prva koja ga je uspjela upisati. Još dok je bila brucošica pao je dogovor da ćemo surađivati kad završi akademiju. Prošle zime sjedile smo na kavi, ja sam bila usred renovacije stana, Marijanini roditelji su renovirali stan u Požegi, i žalile smo se jedna drugoj kako renovacijama nikad kraja, i kako možda majstori ustvari žive u našim stanovima pa se nikako ne daju van. Iz smijeha oko te pomisli nastala je ideja za predstavu,“ kaže Jelena.

iop_7059

O čemu se u predstavi zapravo radi? Iza imena Majstor Jura krije se lik djevojke koja je došla u Zagreb studirati komparativnu književnost i filozofiju. Spletom čudnovatih okolnosti odustala je od studiranja i počela zarađivati za život renovirajući stanove. Ono što vlasnici tih stanova ne znaju jest da Jura tijekom renoviranja u njima živi. Dok „gleta“ zidove, na youtubeu sluša motivacijske filmove i vježba klaunske točke kako bi razveselila ljude oko sebe. U predstavi nas vodi kroz svoju priču, od djetinjstva u Požegi, preko studentskih dana i snalaženja u velikom gradu, do snova o novim početcima i boljoj budućnosti.

iop_7054

„Cjelokupan proces rada na predstavi bio je inspirativan, duhovit i tekao je vrlo lako, kao i sama predstava. Jelena je izuzetno kvalitetna pedagoginja, ali ujedno i glumica tako da smo se u kazališnom smislu odmah pronašle. Ono što mi je bilo u potpunosti novo je to da sam sama na sceni punih sat vremena i kako zadržati pažnju svih, a da se ne razbije iluzija toga da se stvarno nalazimo u stanu kojeg Jura renovira. Kao jedan od podnaslova predstave kojem smo se Jelena i ja stalno vraćale je bio ‘optimizam usprkos’ jer smo definirale da je to jedna od ključnih karakteristika mog lika i njezinog načina života. Ne odustati, u kakvim god problemima se nalazila, uvijek gledati dobre strane ili izvući ono najbolje. To su vjerujem sve neke afirmativne vrijednosti s kojima se svaki gledatelj može poistovjetiti i u sebi prepoznati svog Majstora Juru,” kaže Marijana.
Uz Jelenu, koja potpisuje tekst i režiju, za scenu i kostim zaslužna je Zdravka Ivandija Kirigin, svjetla je oblikovao Marino Frankola, a glazbu potpisuju Željka Veverec i Toni Starešinić iz ManGroovea.  Jura, dođi u Požegu!

TEKST: S.P./ Tragači      FOTO: Tragači

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn